Senzatia de foame, esentiala pentru supravietuire, este controlata de un grup de nuclee situat pe la baza creierului, hipotalamusul, structura de mare importanta care mai controleaza si memoria. Creierul este dornic de hrana, fie ea oxigen, glucide sau alte substante nutritive si poate fi caracterizat drept un organ cu pretentii foarte mari, nicicand exagerate. Formula „Esti ceea ce mananci”, se dovedeste a fi adevarata, mancarea afectand gandirea, de la reflexe, la manifestari intelectuale.
Cum puteti potoli foamea creierului? Cu micul dejun, cea mai importanta masa a zilei, oferita unui creier dornic de glucide si lipide, a caror lipsa relativa duce la deteriorarea perfor-mantelor men-tale. Nu va repeziti la prajituri banale si la bauturi acidulate. Expertii recomanda, mai degraba, fasole si paine prajita, eventual o pasta de drojdie de bere, plina de vitamine din complexul B. La pranz multumiti-va cu o omleta si o salata, ouale contin un precursor al acetilcolinei, substanta a carei lipsa este direct legata de tulburarile de memorie. Cat despre salata, sa nu uitam ca este plina de antioxidanti, betacaroten, vitamina C, toate dorite de creier si presupuse a imbunatati procesele cognitive. Terminati-va dupa-amiaza cu o gustare modesta, destinata doar mentinerii unui nivel rezonabil de glucoza in sange. Seara – creierul nostru se va bucura de hrana bogata in acizi grasi din grupul omega-3, mai ales de acidul docohexanoic, combustibil ideal al mintii. Ca desert, capsunele si afinele sunt ideale generand o coordonare motorie mai buna, un progres in concentrare si memorie pe termen scurt.
Dupa ce v-ati hranit creierul la modul cel mai stiintific cu putinta, e momentul sa il si rasfatati. Ascultati muzica, de preferinta Mozart, incercati sa dormiti suficient si sa va bucurati-va de vise – multe descoperiri mari au fost efectuate asa.