„Bolnavii fac o mare greseala daca folosesc exclusiv tratamente naturiste”

Afirma dr. Stefan Pavelescu, sef al sec¡iei Interne, de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti




Medicina naturista atrage, mai ales in ultimii ani, tot mai multe persoane, convinse ca pot gasi, astfel, vindecarea diferitelor boli, unele dintre ele foarte grave.


Din pacate, este cunoscut si esecul unor tratamente naturiste, urmate, de obicei, la intamplare, renuntandu-se la recomandarile medicilor. In ce situatii se poate apela la medicina naturista si in ce mod, astfel incat aceasta sa fie benefica, ne-a explicat dr. Stefan Pavelescu, medic primar, seful sectiei Interne a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti.


– Ce parere aveti despre numarul tot mai mare al persoanelor care aleg metode naturiste sperand sa se vindece de diverse afectiuni?


– Eu nu am nimic impotriva tratamentelor naturiste. Dar trebuie sa existe discernamantul necesar si sa inteleaga ca ele sunt utile doar daca sunt folosite ca un ajutor, pe langa tratamentul clasic, prescris de medic. Ceaiurile si alte preparate din plante sunt, in mod normal, bene-fice pentru organism. Ele nu pot insa, sub nici o forma, sa inlocuiasca medicina clasica. Bolnavii fac o mare greseala crezand ca pentru anumite afectiuni medicamentele naturiste ar fi suficiente.


In primul rand, dozele de substanta activa continute de acestea sunt mult mai mici decat cele necesare in vindecarea unei anumite boli si prescrise de medici. Apoi, medicina clasica se bazeaza pe tratamente a caror utilitate a fost dovedita, pe studii efectuate pe mai multi pacienti, in urma carora s-a statuat ca este necesar un anumit tratament pentru o afectiune sau alta.


– Ati intalnit persoane carora li s-a agravat boala, dupa ce au urmat exclusiv metode naturiste?


– Din pacate, pot da exemple in acest sens. Am intalnit cazuri de bolnavi cu afectiuni severe – ciroza hepatica, de exemplu, care nu au urmat planul terapeutic recomandat la iesirea din spital. Am avut surpriza sa-i reprimim, dupa o perioada de timp, dupa ce li se agravase boala, fiindca renuntasera la tratament si apelasera la celebrele „ceaiuri de la Oradea”, unde se pare ca ar exista un tamaduitor. Unora li s-a spus sa consume numai aceste produse, de catre cei care le livrasera, altii au marturisit ca a fost ideea lor sa intrerupa tratamentul clasic.


– Ce le spuneti pacientilor atrasi de medicina naturista?


– Eu ii sfatuiesc pe bolnavi, chiar si pe cei cu maladii grave, sa incerce orice metoda de acest gen, dar sa nu abandoneze, sub nici o forma, tratamentul clasic, adica ceea ce este cunoscut si dovedit stiintific ca ar putea sa -i ajute. Totodata, ii povatuiesc sa anunte medicul daca vor sa incerce si produsele naturiste.


A. M. V.