Romania se umple de grasi
Statul la televizor – una dintre cauze
40 la suta dintre romani sufera de exces ponderal. Romanii nu mai fac miscare, mananca foarte mult si petrec prea mult timp in fata televizorului. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat la Conferinta Nationala a endocrinologilor din Romania. Romania a ajuns pe locul 3 in Europa in privinta numarului persoanelor cu probleme de greutate. Tara cu cele mai mari probleme este SUA acolo unde 60 la suta din populatie sufera de obezitate. La noi, procentul a ajuns la 28 la suta si creste intr-un ritm alarmant. Cel mai grav este insa faptul ca varsta obezitatii a scazut de la 50 la 30 de ani si apar tot mai multe cazuri de copii cu exces ponderal. De vina pentru cresterea excesiva in greutate sunt consumul in exces de alimente bogate in carbohidrati, lipsa miscarii fizice si timpul prea lung petrecut in fata televizorului sau calculatorului. Medicii trag un semnal de alarma, sfatuind parintii sa evite sa isi hraneasca copiii de la fast-food-uri.
Obezitatea scade capacitatea de efort fizic si calitatea vietii. Ea creste simtitor riscul de:
– moarte prematura – chiar si 5-10 kg in plus maresc acest risc;
– boli de inima – hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct, insuficienta cardiaca, aritmii, moarte subita;
– diabet – un exces ponderal de numai 5-8 kg dubleaza riscul de diabet zaharat ! – cancer – de colon, de vezica biliara, mamar, de prostata, renal, etc.;
– probleme respiratorii – astm bronsic, apnee nocturna;
– artrita – pentru fiecare kg in plus, riscul de artrita creste cu 9-13% !
– multe alte probleme – hipertensiune si diabet de sarcina, infertilitate, dereglari ale ciclului menstrual, incontinenta urinara, depresie etc.
Persoanele cu exces ponderal care vor sa ajunga la o greutate normala, indepartand astfel riscul dezvoltarii bolilor amintite, trebuie sa tina seama de cateva recomandari .
Alimente care trebuie evitate
Grasimi animale (unt, slanina, untura, jumari, carne grasa), frisca, smantana, branzeturi fermentate, branza topita, lapte integral, maioneze, creme, produse de patiserie (placinte, pateuri), oua, inghetata, prajituri, ciocolata, fructe si legume uscate sau conservate prin deshidratare, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune), fructele cu continut glucidic mare (struguri, prune, banane, curmale, stafide, smochine), cartofi prajiti, sucuri indulcite cu zahar.
Alimente care se vor consuma cu moderatie
Grasimi vegetale (margarina vegetala, ulei de masline, floarea soarelui, soia), paine integrala, preparate de cereale, mamaliga, porumb fiert, cartofi fierti sau copti, paste fainoase fierte, ovaz fiert, sucuri naturale de fructe neindulcite, peste slab, carne alba fara pielita (pui, gaina, curcan), iaurt slab, lapte smantanit, branza de vaci, albus de ou, conserve in ulei.
Alimente ce se pot consuma fara restrictii
Legume proaspete (rosii, salata, varza), legume fierte (morcov, gulii, telina, conopida, sfecla), grapefruit, capsuni, kiwi, ceaiuri de plante, bauturi nealcoolice hipocalorice, apa minerala, sifon.
Alte sfaturi
– Evitati excesul de sare (nu mai mult de o lingurita rasa pe zi);
– Mancati „cate putin” de mai multe ori pe zi. Mesele vor fi in numar de 4-5/zi, evitandu-se mesele rare si abundente. Ultima masa a zilei va fi luata la ora 18-19.
– Ridicati-va de la masa cu senzatia ca ati mai putea manca;
– Renuntati la consumul de alcool, care este un stimulent puternic al poftei de mancare;
– Mancati incet, nu va grabiti, nu infulecati, nu cititi si nu va uitati la televizor cand mancati;
– Nu pastrati la vedere alimente care ingrasa: fursecuri, bomboane, ciocolata. Inlocuiti-le cu fructe, sucuri si bauturi nealcoolice.
– Urmariti-va singuri evolutia greutatii si a taliei.
– Indulciti cafeaua si ceaiul cu Nutrasweet, zaharina, ciclamat, dar cu moderatie;
– Exercitiul fizic saptamanal sau zilnic este extrem de binevenit.
– Nu urmati cure de slabire brusca;
– Respectati datele de prezentare la control medical.