Scumpirea caldurii a fost hotarata de Guvern
– Domnule primar, ne place sau nu, cand ploiesteanul va primi factura de caldura majorata, va da marunt din buze, va injura. Pe cine ar trebui sa acuze: Primaria, Consiliul Local, Guvernul, Parlamentul, Dalkia?
– Nu administratia locala, nu pe Emil Calota, nu Dalkia au majorat pretul energiei termice. Aceasta situatie este rezultatul politicii Guvernului Romaniei de aliniere a preturilor gazelor, pacurii si energiei electrice la nivelurile celor din UE.
– Dar toata lumea din municipiu stie ca in Consiliul Local s-a luat aceasta masura…
– Nu-i adevarat. Chestiunea nu are nici o legatura cu recenta sedinta a Consiliului Local. Joi seara, s-a supus avizarii Consiliului Local tariful indexat de operatorul de termoficare (Dalkia) pe baza preturilor actuale ale gazului metan si pacurii, stabilite de Guvern si de metodologia ANRE.
– Cu cat s-au scumpit gazele ?
– De la 1 noiembrie 2004 pana la 1 noiembrie 2005, cresterea a fost de aproape 50%, iar gazele reprezinta circa 70% din costurile totale de productie a energiei termice la CET Brazi.
– Si cu cat s-a majorat tariful la caldura in Ploiesti ?
– Cetatenii ale caror apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare vor plati mai mult cu 20% de la 1 noiembrie a.c., din cauza – repet – a hotararii Guvernului actual de a majora pretul de referinta la energia termica cu 20%.
– Ce este pretul de referinta?
– Pretul de referinta este pretul pe care-l plateste cetateanul; de regula, este mai mic decat cel de productie, este stabilit de guvern in functie de politica sociala promovata si se aplica, in toata tara, la acelasi nivel. Diferenta dintre pretul de productie si cel de referinta este suportat, de regula, prin subventii publice de catre bugetul de stat sau prin bugetele locale.
– Dar cetateanul stie ca tarifele pentru caldura sunt subventionate de stat, de administratia locala. Acum nu se mai aproba subventii?
– In ultima perioada, subventiile de la bugetul de stat s-au diminuat constant, astfel incat, in perspectiva aderarii Romaniei la UE – ianuarie 2007 – in anul care vine, vom primi ultimele subventii. Dupa aderare, subventiile de stat nu vor mai fi permise de lege. Cu alte cuvinte, trebuie sa incepem a ne obisnui cu preturile reale ale serviciilor furnizate populatiei.
– Ce vor face categoriile sociale cu probleme ?
– Administratia locala din Ploiesti – ca si din intreaga tara – va trebui sa adopte masuri de subventionare individuala doar pentru cetatenii care au, intr-adevar, probleme, deci care au venituri mici.
– Dar operatorul – furnizorul de energie termica – nu are nici un rol?
– Dalkia trebuie sa asigure cresterea sigurantei in functionare a CET si conformitatea functionarii cu cerintele de mediu impuse de UE. Iar acestea se realizeaza prin investitii, prin modernizari care, desi suportate de operator, ar trebui sa nu influenteze preturile de livrare a energiei termice.
– De ce, totusi, s-a pus cresterea tarifului la caldura pe seama Primariei?
– Au fost voci iresponsabile si mincinoase – dupa opinia mea – care au fugit de realitatea orasului si de obligatia de a respecta legea, spunand ca aceasta scumpire putea fi evitata dar administratia locala nu a dorit-o. Sunt vocile unor asa-zisi politicieni de doi bani, nereprezentativi pentru un municipiu ca Ploiestiul.
Leon CHIRILA