PRAHOVA, JUDETUL CU CEI MAI MULTI PENSIONATI DIN MOTIVE PSIHICE
Prahova are cei mai multi pensionari de invaliditate care prezinta tulburari psihice din Romania. Fapt confirmat si de recentul clasament national, in care judetul nostru ocupa locul I, cu 43% de bolnavi psihici din totalul celor pensionati din motive medicale, la mare distanta de Bucuresti – care se afla pe locul secund, cu nici 34%. Iar media pe tara este mai mica de 20% !
Cauzele, dupa cum ne-a confirmat dr. Cristina Mirela Radu, sef al serviciului expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca din cadrul Casei Judetene de Pensii Prahova, sunt legate, in principal, de contextul economic actual: saracie, stres mare la locul de munca, consum de alcool, fumat, alimentatie proasta si la intervale neregulate. Ingrijorator este ca, din motive medicale, tot mai multi tineri devin pensionari inainte de vreme.
Nebunia disponibilizarilor
“Daca in cazul epilepticilor, al sinucigasilor, lucrurile sunt oarecum clare, in celelalte cazuri este greu de dovedit daca un anumit pacient simuleaza o afectiune psihica“, ne-a precizat dr. Radu, cautand o posibila legatura a faptului ca numarul bolnavilor psihici care apeleaza la pensionarea din motive medicale creste mult atunci cand diverse intreprinderi si firme fac disponibilizari. “In 20 de minute petrecute in cabinetul meu, unii pacienti pot parea sanatosi, insa actele medicale doveditoare – mai ales internarile – din partea specialistilor care i-au supravegheat timp indelungat, spun altceva. Surprinzator este ca somajul creeaza cele mai mari probleme, majoritatea pensionarilor de invaliditate provenind nu din randul persoanelor active, al salariatilor, ci din al celor aflati in somaj sau fara venituri”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra. Cele mai grave probleme de sanatate le au cei de peste 40 de ani, al caror nivel de pregatire profesionala este deficitar, posibilitatile lor de adaptare fiind reduse.
Zilnic, 10 prahoveni isi pierd capacitatea de munca
In fiecare zi, 40 – 50 de pacienti trec pragul cabinetului de expertiza. Statistic cel putin 10 sunt cazuri noi. Restul, se prezinta periodic, la cateva luni, in vederea evaluarii capacitatii de munca pentru a se constata daca isi pot relua activitatea sau nu. Foarte putini sunt scutiti de revizuire, aici incadrandu-se afectiunile psihice, SIDA, cancer etc.
Din cei 28.000 de bolnavi aflati in evidentele serviciului, 12.000 – au deficiente psihice, dar nu sunt putine nici afectiunile cardio-vasculare, cele neurologice si cancerele. Cele mai multe tulburari psihice sunt legate de stres si de consumul de alcool. „Adesea suntem nevoiti sa apelam la Salvare, pentru ca unora dintre cei care isi asteapta programarea li se face rau. Alcoolicii cronici, de exemplu, se chinuie sa nu bea in ziua in care sunt programati la control. Daca nu sunt printre primii consultati, intra in sevraj”, ne-a mai spus interlocutoarea noastra, acuzand, astfel, lipsa de personal cu care se confrunta acest serviciu medical.