• Reabilitarea infrastructurii urbane si instalarea de camere de supraveghere vor schimba fata Perlei Carpatilor
Orasul Sinaia va deveni o statiune mult mai sigura, dar si cu o infrastructura imbunatatita considerabil, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost semnate doua contracte de finantare europeana in valoare totala de 20 de milioane de euro.
La noul sediu al Primariei orasului Sinaia, reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ai Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia si, bineinteles, primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, au semnat contractele de finantare nerambursabila pentru proiectele “Reabilitarea Infrastructurii Publice Urbane Oras Sinaia” si “Achizitionarea si instalarea de echipamente de supraveghere necesare pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in orasul Sinaia”.
Primarul localitatii, Vlad Oprea, a declarat: “Sunt cele mai mari si mai importante contracte de finantare nerambursabila din istoria orasului nostru. Sinaia este primul oras din Romania, din categoria in care este incadrat, care semneaza contracte de o asemenea valoare. Realizarea acestor proiecte va insemna foarte mult pentru Sinaia, pentru ca in doi ani veti gasi aici un centru renascut si o statiune in care veti simti siguranta si confort”.
Reprezentantii Primariei Sinaia au realizat, incepand cu luna martie 2009, un Plan Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) pentru localitatea de pe Valea Prahovei, care se va derula pe o perioada de sase ani, pana in 2015. In cadrul acestui plan, au fost depuse si aprobate spre finantare doua proiecte, pe Axa
prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere (Domeniul de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, subdomeniul Centre urbane). Cele doua proiecte sunt cele pentru care s-au semnat contractele, prin care se va asigura un climat mult mai sigur, din punct de vedere al prevenirii si reducerii infractiunilor stradale si, pe de alta parte, se va reabilita infrastructura urbana a statiunii. Cele doua proiecte vor intra in implementare incepand cu luna ianuarie 2012, la finalizarea acestora preconizandu-se o schimbare completa a imaginii orasului Sinaia.
Astfel, vor fi reabilitate sistemul rutier si trotuarele din zona centrala a orasului, pe bulevardele Republicii, Carol I si Ferdinand, dar si strazile laterale care intersecteaza cele trei mari artere de circulatie. De asemenea, se vor crea trei sensuri giratorii noi si se vor monta indicatoare rutiere pentru a creste siguranta circulatiei. Toate retelele de pe stalpii din beton vor fi mutate in infrastructura strazilor, iar stalpii vor fi inlocuiti cu altii, ornamentali. Se vor reabilita si amenaja noi spatii verzi, piatete si esplanade si vor fi create noi locuri de parcare si toalete publice. Acest proiect include si imbunatatirea serviciilor publice, prin reabilitarea si extinderea retelelor de apa si de canalizare, modernizarea sistemului de iluminat public (rutier si pietonal) pe intreaga zona centrala a orasului. Totodata, se va schimba mobilierul urban, urmand sa fie amplasate noi cosuri de gunoi, banci, statii de autobuz, dar se vor si planta arbusti ornamentali.
Cel de-al doilea proiect, privind achizitionarea si instalarea de echipamente de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii, consta in montarea a 27 de camere de supraveghere in scolile din Sinaia, la Centrul Cultural “Carmen Sylva” si in intersectiile din zona centrala. Supravegherea camerelor montate se va face dintr-un dispecerat de monitorizare echipat cu dotari de specialitate, care va activa in noul sediu al Primariei Sinaia.
Elaborarea unui plan integrat de dezvoltare pentru Sinaia a presupus gasirea unui punct de plecare pentru imbunatatirea si accentuarea calitatilor de baza ale localitatii, adica pozitia geografica si conditiile socio-economice, de mediu, precum si potentialul orasului, ca o adevarata “Perla a Carpatilor”.
Violeta STOICA