N. Dumitrescu

Turiştii care aleg trenul ca mijloc de călătorie către Valea Prahovei vor avea ocazia să vadă expuse şi adevărate piese de muzeu din domeniul feroviar. Concret, în Gara Buşteni, în partea dreaptă a clădirii, către Predeal, pe o mică porţiune de cale ferată este expus primul tren electric-industrial din România, de fapt locomotiva şi un vagon, suficiente “piese” astfel încât imaginaţia să lucreze, şi să se înţeleagă cum se făcea transportul mărfurilor acum 100 de ani. Pentru că, da, exponatele din Gara Buşteni au fost realizate în anul 1913, la o fabrică din Berlin, conform unor informaţii ce sunt trecute pe o plăcuţă expusă la vedere, pentru curioşi. Uitându-te, însă, mai ales la locomotivă, nu poţi să nu te întrebi cum se face că tablele nituite au rezistat atât, având în vedere că sunt expuse în aer liber, la vânt, ploi şi zăpadă.
De menţionat că, locomotiva şi vagonul au fost expuse pe data de 27 decembrie 2010, cu ocazia reabilitării căii ferate Câmpina-Predeal, exponatele fiind în proprietatea societăţii comerciale Hidro Jepi S.A. Acest tren a fost, între anii 1894-2003, în serviciul celebrei fabrici de hârtie din Buşteni, A transportat lemnul pentru producerea de celuloză, adus cu funicularul de la exploatarea Brateiu, din Munţii Bucegi, dar şi mărfuri diverse în interiorul fabricii.
Ca date tehnice ale primului tren electric-industrial din România locomotiva notăm că are o greutate de 3,5 tone, lungimea sa fiind de 5.700 mm, iar diametrul roţilor de 730 mm. În ceea ce priveşte vagonul, prevăzut cu patru osii, greutatea sa este de 4,5 tone, fiind prevăzut cu frână manuală şi având o lungime totală de 6.300 mm şi un diametru al roţilor de 420 mm.