Una dintre cele mai mari atlete romane, Paula Ivan, care inca detine recordul olimpic la 1500 m, cucerit la Seul in 1988, a devenit doctor in stiinte pedagogice, titlu obtinut acum cateva zile la Chisinau, sub indrumarea lui Sergiu Busuioc, renumit jurnalist in domeniul luptelor, cat si doctor, lector superior la Universitatea de Educatie Fizica din Chisinau.
“Lumea de pe stadion aclama la unison. Credeam ca o incurajeaza pe vreo sportiva care vine din spate, asa ca m-am uitat de doua ori in stanga si in dreapta. Am avut ezitari si rasuflam usurata ca nu mai era nimeni langa mine. Am batut recordul olimpic dar, daca nu intorceam capul, cu siguranta, as fi obtinut un timp mai bun”, spune Paula Ivan, la 24 de ani dupa ce a devenit campioana olimpica la Seul, in 1988, la proba de 1.500 de metri.
Cu numai cateva zile inainte, Paula ratase medalia de aur la proba de 3.000 de metri fiindca, pe ultima turnanta, a lasat-o mai moale cu sprintul si a fost ajunsa de rusoaica Tetyana Samolenko. “Deja ma temeam de ce e mai rau si, in finala de 1.500 de metri, asa ca am schimbat tactica”, rememoreaza marea campioana. In dupa-amiaza zilei de 26 septembrie 1988, antrenorul Ion Puica ii traseaza sarcinile care aveau sa o trimita in Panteonul atletismului romanesc. “Am stabilit sa pornesc in forta inca din startul cursei. De obicei, liderul din debut ajunge sa nu castige, insa stiam ca pot tine ritmul. Am controlat autoritar, iar urmatoarele clasate, una dintre ele cea care ma batuse la 3.000 de metri, au terminat la aproape 6 secunde in urma mea. A fost un moment emotionant”, adauga sportiva care la 25 de ani obtinea timpul 3:53.96, ramas si acum marcat cu rosu in cartea olimpica.
Dupa un an 1988 absolut fabulos, Paula Ivan si-a continuat cariera la un nivel inalt. Pe 10 iulie 1989, la Nisa, in Franta, la Grand Prix, Paula dobora recordul mondial la o mila, cu timpul de 4:15.61, performanta care mai fusese stabilita de alte doua romance, Natalia Marasescu (4:22.1 – 1979) si Maricica Puica (4:17.44 – 1982). Grand Prix-urile erau sinonime cu Golden League de astazi, iar Paula a reusit, la finalul lui 1989, sa obtina un detasat loc 1 la general. In 1990 a ramas insarcinata si a renuntat la cariera sportiva, in plina glorie. In prezent, Paula Ivan activeaza in invatamantul superior, fiind lector la Universitatea „Spiru Haret” Bucuresti.
Ioan POPESCU