• Personalul medical va fi în grevă de avertisment, susţinută şi de către medicii de familie
Cei care se ştiu mai şubrezi cu sănătatea ar trebui ca, la acest sfârşit de săptămână, să se doftoricească mai bine la domiciliu, cât să nu fie nevoiţi să ajungă la spital. Motivul? Luni, pe 25 noiembrie, timp de două ore, în sistemul sanitar va fi grevă de avertisment. Mai mult decât atât, de la jumătatea săptămânii viitoare există riscul declanşării grevei generale pe termen nelimitat.
“Greva de avertisment de pe data de 25 noiembrie, între orele 8,00-10,00, rămâne bătută în cuie. În acest interval de timp, în spitalele din ţară, inclusiv în cele din Prahova, vor fi asigurate doar urgenţele”, ne-a declarat, ieri, Luminiţa Gologan, preşedintele Sanitas Prahova. La nivelul judeţului Prahova, conform unei centralizări, sunt 16 spitale publice, cinci spitale particulare şi trei centre de nefrologie şi dializă. Aşa cum v-am mai informat, la jumătatea lunii în curs, Consiliul Naţional Sanitas a stabilit ca pe data de 25 noiembrie a.c. să declanşeze o grevă de avertisment, intenţia fiind ca, pe data de 28 noiembrie, în sistemul sanitar să aibă loc grevă generală, dacă revendicările vor continua să nu-şi găsească soluţionare. Pentru declanşarea grevei generale, la nivel de ţară s-au strâns semnături, aproximativ 3.000 dintre acestea fiind din Prahova, reprezentând mai mult de jumătate dintre membrii Sindicatului Sanitas de la nivel judeţean. Angajaţii din sistemul sanitar, reuniţi la nivelul Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, cer alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, o lege a salarizării specifică acestui domeniu, o legislaţie care să garanteze independenţa specifică sistemului de sănătate, dar şi independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului medical. Interlocutoarea noastră ne-a mai declarat că, la Bucureşti, discuţiile pe tema revendicărilor, dintre reprezentanţii Sanitas şi cei ai Ministerului Sănătăţii, vor continua, subliniind însă că greva de avertisment este o modalitate în care angajaţii din sistemul sanitar se pot face auziţi, “ultimele decizii privind declanşarea grevei generale, pe 28 noiembrie a.c., urmând să fie luate în următoarele zile, în condiţiile în care o serie de întâlniri vor avea loc inclusiv mâine (n.n.- astăzi). Până acum, în urma întâlnirilor avute, nu s-a acceptat decât creşterea salariilor pentru rezidenţi”. Întrebată dacă greva de avertisment din sistemul sanitar va afecta şi activitatea cabinetelor medicilor de familie, ieri, Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor din Prahova, ne-a declarat:” Având în vedere că revendicările sunt comune, şi medicii de familie susţin demersul ce vizează organizarea grevei de avertisment pe data de 25 noiembrie, între orele 8,00– 10,00. Astfel, şi la cabinetele medicilor de familie, în acest interval de timp, vor fi asigurate doar urgenţele. De menţionat, însă, că pentru a nu plimba pacienţii pe drumuri, vom ţine cont şi de programările făcute iniţial. Însă, după cum s-a văzut, şi pacienţii sunt alături de personalul sistemului medical, susţinând revendicările promovate”.
Reamintim că, pe 2 noiembrie, membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate din toată ţara au participat, la Bucureşti, la un marş al tăcerii, după ce înainte au organizat pichetări în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe. Din data de 14 octombrie, au declanşat greva japoneză, prin purtarea de către medici a unei banderole tricolore pe braţul drept sau a unei panglici în piept, în semn de protest.
N.DUMITRESCU