Pentru ca 2011 tocmai s-a incheiat, trebuie sa stiti ca daca va ingrijorati ca nu ati luat toate zilele de concediu, le puteti recupera anul acesta. Mai exact, angajatii care nu si-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihna in 2011 pot solicita angajatorului sa le acorde pana la finalul anului urmator, iar daca acestea nu au fost recuperate, vor fi platite, potrivit prevederilor din noul Cod al Muncii. Discutiile legate de ceea ce se intampla cu concediile de odihna apar, intotdeauna, in randul angajatilor, mai ales la final de an, pentru ca unii angajatori sustin fie ca acestea nu mai pot fi recuperate in anul urmator, fie ca zilele de concediu ramase pot fi luate pana in luna martie a anului urmator, respectiv in 2012.
Potrivit noului Cod al Muncii republicat (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003, republicata, data intrarii in vigoare: 18 mai 2011) nu au fost aduse modificari majore dispozitiilor privind efectuarea concediului de odihna. Astfel, potrivit articolul 145 din noul Cod, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, cu mentiunea ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual. De asemenea, la articolul 146 se prevede ca ,,angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care, intr-un an calendaristic, nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul, iar compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca”. Intr-un alt articol din noul Cod al Muncii se mentioneaza ca ,,efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator’’. De asemenea, e bine de stiut ca, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze, intr-un an calendaristic, cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Ca si pana acum, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca.
In acest caz, angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
C.DOBRE