Mii de prahoveni se incalzesc cum pot
Chiar de la inceputul sezonului rece problema incalzirii da din nou batai de cap prahovenilor. La nivelul judetului, ploiestenii au ramas singurii care mai sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire, locuitorii celorlalte asezari urbane renuntand la acesta, fiecare gasind modalitati de incalzire pe cont propriu sau chiar alegand sa indure frigul in lipsa banilor.
In Ploiesti, chiar daca s-au anuntat scumpiri ale gigacaloriei si s-a modificat din nou legislatia privind subventia la caldura, cei mai multi dintre locuitorii municipiului au ramas in continuare fideli termoficarii. Ca atare, potrivit datelor statistice, s-au inregistrat 78 de cereri de debransare, aproximativ egal cu cel de anul trecut, in timp ce numarul solicitarilor de rebransare a fost si anul acesta – ca si in 2010 – mai mare decat al celor de debransare, respectiv de 82. Oricum, ar fi de precizat ca si in noile conditii legislative, pretul gigacaloriei a ramas unul dintre cele mai scazute la nivel national, respectiv de 160 lei/Gcal cu TVA. ,,Pretul platit de populatie este stabilit exclusiv de Consiliul Local, operatorul de termoficare neavand niciun fel de influenta asupra acestui tarif. Tot ce poate face operatorul este sa aiba un pret total – nesubventionat – cat mai mic posibil, pentru ca diferenta dintre acest tarif si cel platit de populatie sa fie cat mai mica. Ca atare, in Ploiesti, pretul total al gigacaloriei – nesubventionat – este de 244,33 lei/Gcal fara TVA, cel mai mic tarif total din Romania’’, ne-a declarat Ana Icatoiu, managerul de comunicare al Dalkia, societatea furnizoare de agent termic din Ploiesti.
Situatia din acest punct de vedere este complet diferita in Campina, Mizil sau Urlati. Si asta pentru ca in aceste localitati nu mai exista sistem centralizat de incalzire cu energie termica. ,,In Campina, toti locuitorii au renuntat la incalzirea centralizata si si-au montat centrala individuala pe gaze, ca urmare depindem de societati private 100%, care nu sunt subventionate de stat’’, ne-a declarat Horia Laurentiu Tiseanu, primarul orasului Campina. De asemenea, in Mizil, niciun consumator nu mai este bransat la sistemul de incalzire centralizat inca din noiembrie 2010. Si asta deoarece societatea care asigura energia termica a acumulat datorii de
2 miliarde de lei vechi catre Petrom Distributie Gaze si ca urmare s-a inchis. Creantele au fost acumulate in timp si din cauza neplatii facturilor de catre mizileni, iar administratia locala nu a putut acoperi datoriile respective. ,,In orasul Mizil, sistemul centralizat nu mai exista, desi mie personal imi pare rau de aceasta situatie mai ales avand in vedere si tendinta de la nivelul UE, care promoveaza sistemul centralizat. Acum, fiecare se incalzeste cum poate: unii la aragaz, altii si-au montat centrale proprii de apartament pe gaze, altii folosesc radiatoare sau sobe Godin, in functie de buget’’, ne-a declarat Emil Proscan, primarul orasului Mizil. ,,Insa, anul acesta avem mari probleme cu reteaua de distributie a gazelor, care este la pamant. Aproape zilnic exista scurgeri de gaze, iar pentru remedierea avariilor s-au macelarit toate cele 20 de strazi de abia asfaltate. Si asta in conditiile in care reteaua de distributie a gazelor nu este foarte veche, are numai noua ani de cand a fost data in folosinta’’, ne-a mai precizat primarul orasului Mizil.
,,In orasul nostru, majoritatea celor care locuiesc la bloc au centrale individuale de apartament care functioneaza pe gaze. Oamenii se bucura ca pot plati exact atat cat consuma, dar, avand in vedere faptul ca in prezent exista probleme financiare, fiecare familie da drumul la centrala in functie de buzunar. Dintre cei care locuiesc la case cei mai multi au sobe pe lemne’’, ne-a precizat si Marian Machitescu, primarul orasului Urlati.
C. Dobre