Reprezentantii Ministerului Sanatatii doresc sa realizeze o baza de date cu donatorii de celule stem din tara pentru a oferi sansa bolnavilor diagnosticati cu o serie de afectiuni grave sa gaseasca mai usor persoana care le poate salva viata. O simpla donare de sange este suficienta pentru inregistrarea in baza de date respectiva, iar prahovenii care doresc sa vina in ajutorul semenilor suferinzi se pot adresa Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti.
Ministerul Sanatatii a infiintat Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) – institutie prin intermediul careia vor fi identificati donatori de celule stem hematopoietice compatibili neinruditi pentru toti pacientii din tara care au nevoie de un transplant de astfel de celule si care nu au printre rude donatori voluntari compatibili. Incepand din aceasta luna, in cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti functioneaza si Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, unic in judetul Prahova, unde cei care doresc sa devina donatori se pot inscrie in Registrul amintit. Dupa cum ne-a precizat dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Ploiesti, pe 15 ianuarie, in Romania va incepe o campanie de informare privind necesitatea donarii de celule stem hematopoietice. La nivelul judetului nostru, aceasta se va derula in scoli si in alte institutii, fiind organizata de centrul ploiestean amintit.
Persoanele care se inscriu in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani si sa fie sanatoase. Acestea vor putea dona pana la varsta de 60 de ani.
Celulele stem hematopoietice au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula adulta (functionala) a sangelui si a sistemului imunitar. La adulti, acestea se recolteaza din maduva osoasa sau din sangele periferic. Ele pot fi recoltate si la nastere, din sangele cordonului ombilical. Transplantul de celule stem este indicat ca tratament in urmatoarele boli: anemie aplastica severa, leucemie acuta, mielodisplazie, leucemie mieloida cronica, leucemie limfocitara cronica, talasemie majora, siclemie, cazuri selectionate de mielom multiplu, de limfom Hodgkin si de limfom Non-Hodgkin, boala mieloproliferativa, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglari metabolice ereditare, sindroame de insuficienta medulara, aplazie eritroida pura (Sindrom Blackfan Diamond), anemie diseritropoietica congenitala, trombocitopatie ereditara severa.

• O persoana din 500.000 poate fi compatibila cu bolnavul

Daca rudele persoanei bolnave nu sunt compatibile cu aceasta, trebuie gasit un alt donator. Pentru a determina compatibilitatea se vor compara pana la 12 markeri genetici, numiti markeri HLA sau profil HLA (Antigen Uman Leucocitar), aflati la suprafata globulelor albe. Pentru persoane cu gene HLA relativ comune, sansa de a gasi o persoana compatibila este in medie de unu la 200.000 pana la 500.000, acesta fiind motivul pentru care in baza de date nationala trebuie sa existe cat mai multi donatori.
Cel care doreste sa devina donator se prezinta la Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, unde este consiliat, completeaza un chestionar medical de autoevaluare si semneaza un formular de consimtamant prin care isi da acordul sa fie inscris in baza de date si sa i se inregistreze datele personale si rezultatele analizelor, impreuna cu profilul HLA. Dupa aceea, i se recolteaza sange pentru analize, inclusiv cu privire la identificarea unor boli transmisibile, si a profilului HLA. Donatorul primeste o scrisoare prin care este anuntat ca a intrat in baza de date si are obligatia sa anunte, ulterior, daca isi schimba adresa, numele, numarul de telefon. Caracteristicile sale genetice sunt comparate cu cele ale persoanelor bolnave si este contactat daca este compatibil cu un pacient. In acest caz, este nevoie de analize suplimentare de verificare, iar apoi se realizeaza transplantul. Conform unui comunicat al Ministerului Sanatatii, validarea finala a rezultatelor testarilor de histocompatibilitate si virusologice se va realiza prin Laboratorul National HLA si Laboratorul National de Referinta pentru Virusuri Transmisibile din structura Institutului National de Hematologie Transfuzionala “Prof. Dr. C.T. Nicolau” Bucuresti, iar activitatea de donare propriu-zisa a celulelor stem se va desfasura prin sectiile sau compartimentele cu paturi din structura unitatilor sanitare publice, acreditate in conditiile legii.
Ana MAXIM