Corespondenţă de la Bruxelles – Dan LUCA

Conform unui calendar deja stabilit, până la mijlocul lunii iulie se va desemna prin vot noul preşedinte al Comisiei Europene, iar viitorul executiv european îşi va începe mandatul în această toamnă, fiind compus din 28 de membri, câte unul pentru fiecare stat din Uniunea Europeană.
Problema esenţială rămâne lipsa de omogenitate a Comisiei Europene, din cauza numărului prea mare de membri. În absenţa unei restructurări în acest sens, se discută limitarea numărului de portofolii, de exemplu, prin crearea de “comisari asistenţi”.
Începe să se vehiculeze ideea unor ˝Clustere de comisari˝. Parlamentul European propunea în această primăvară chiar “numirea unor comisari fără portofoliu sau stabilirea unui sistem de vicepreşedinţi ai CE cu responsabilităţi asupra unor clustere tematice majore şi cu competenţe de a coordona munca CE în zonele corespondente, ar trebui avute în vedere pentru funcţionarea mai eficientă a Comisiei, fără a prejudicia dreptul de a numi un comisar de fiecare stat membru şi dreptul la vot al tuturor comisarilor”, după cum se menţionează în textul oficial.
Practic, se vorbeşte acum despre cinci grupări în interior şi cinci comisari care să supervizeze activitatea celorlalţi în anumite clustere. Există o propunere concretă, fiind sugerate şi ce fel de politici să fie astfel abordate, venită din partea reprezentanţilor marilor companii la nivel european.
* * *
Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre România afacerilor europene, Bruxellesul european şi dilemele comunicării. Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei Europei˝ Bruxelles. Cei interesaţi de actualitatea europeanã pot urmãri mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.