* Veterinarul s-a imbogatit din ajutorul european!
In mai toate zonele de deal din judetul Prahova exista zeci de beneficiari ai subventiilor pe suprafata de teren. Potrivit celor de la APIA, „beneficiarii platilor directe sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari. Pentru a beneficia de acordarea de subventie in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, solicitantii trebuie sa exploateze un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar”. Regulile simple de acordare a acestor subventii au devenit mana cereasca pentru persoane care nu au nici in clin, nici in maneca, de fapt, cu agricultura. Dar cum cei care le-au conceput au avut prezumtia de corectitudine a solicitantilor acestor fonduri, nimeni nu s-a gandit ca, in Romania, regulile europene „relaxate” sunt un prilej bun de imbogatire peste noapte.
Revenind la lista beneficiarilor de subventii la Valea Doftanei, suntem in masura sa confirmam ceea ce ne spuneau „gurile rele” din comuna: veterinarul castiga miliarde de lei vechi pe hectarele luate cu chirie prin bunavointa dubioasa a Primariei Valea Doftanei si pentru care se achita doar opt lei la hectar, anual!
In anul 2008, medicul veterinar Iulian Marius Cojocaru a incasat de la APIA – Centrul judetean Prahova nici mai mult, nici mai putin, decat 1,32 de miliarde de lei vechi. In anul urmator, suma a crescut, veterinarul obtinand din subventiile la hectar cu 300 de milioane de lei vechi mai mult decat in 2008, adica 1,62 de miliarde. Evidentele APIA arata ca suma partiala incasata pe pasune de acelasi medic veterinar Cojocaru, in 2010, a fost de doar… 216 milioane de lei vechi. Mentionam, inca o data, ca aceasta plata reprezinta doar o parte a subventiei pe suprafata inchiriata de la Primaria Valea Doftanei.
Si, cum controalele efectuate de catre reprezentantii APIA reprezinta doar 10% din totalul fermierilor care depun cerere de plata pe suprafata, se pare ca nimeni nu a ajuns cu verificarile pana la Valea Doftanei, din partea acestei institutii care are si atributii de control, nu numai de plata…
Pe langa sumele exorbitante primite de la UE, veterinarul Cojocaru percepe – prin intermediari, fiindca nici nu se oboseste sa stea de vorba cu localnicii carora le inchiriaza teren – taxe de la crescatorii de animale, din care se mai strang bani frumosi, pentru perioada pasunatului. Trei milioane de lei vechi pe cap de vaca dusa la pascut pe pasunea inchiriata de la primarie si 500.000 de lei vechi pe cap de oaie. Plus jumatate din cantitatea de branza produsa din laptele de vaca sau de oaie, la sfarsit de „sezon”.
Alte primarii au strans banii in vistieriile locale
Faptul ca este ceva putred la Valea Doftanei reiese din aceleasi liste cu beneficiari de subventii. Autoritatile din alte zone ale judetului Prahova au gasit metoda de a aduce la bugetul local aceste fonduri, nu sa le lase sa intre in buzunarele unor baieti destepti. De exemplu, primariile din Izvoarele, Alunis sau Stefesti au incasat sume frumusele din platile efectuate de APIA, cel putin in anul 2008. De ce la Valea Doftanei, care are o suprafata de circa 3.000 de hectare de pasune si goluri alpine, nu s-a putut, ramane o poveste cusuta cu ata alba, pe care e cazul sa o descifreze institutiile abilitate ale statului si sa „rasplateasca” pe masura „personajele” vinovate.
Un alt exemplu ar fi orasul Breaza, care are si un regulament propriu, imbunatatit anual, pentru pasunat. Aici, consilierii locali au stabilit reguli clare de care trebuie sa tina cont, sub sanctiunea amenzilor, crescatorii de animale. La Breaza, taxele pe pasunat se achita la bugetul local, iar crescatorii de ovine, caprine sau bovine pot face cerere pentru inchiriere de teren de doua ori pe an, atat primavara, cat si toamna.
Numai la Valea Doftanei, o localitate despre care se poate spune ca este inzestrata de natura, dar saraca – lipita pamantului, autoritatile habar n-au sau nu vor sa atraga bani la bugetul local! De ce ar intra in bugetul local, nu in portofelele „descurcaretilor”, miliardele cu care s-ar putea asfalta ulitele desfundate ale comunei, cand banii proveniti din inchirierea cu opt lei hectarul se ridica la „impresionanta” suma totala de 33.902 lei, anual, din 2007 incoace?
Violeta STOICA