Printre infractiunile “grele” instrumentate in anul 2011de catre oamenii legii din Prahova se numara, dupa traficul de persoane – traficul de droguri, zeci de furnizori si de consumatori fiind prinsi de catre lucratorii din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) sau cei ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti. Dupa cum ne-a spus comisarul sef Constantin Furtuna, comandantul BCCO Ploiesti, pe fondul crizei, in 2011, traficul si consumul de stupefiante a crescut cu aproximativ 10 la suta, fata de 2010. Potrivit acestuia, cifra este data si de vanzarile – la inceput legale, mai apoi scoase in afara legii – de substante etnobotanice. “In primul trimestru al anului in curs (2011 – n.n.), am anihilat retele care se ocupau cu traficul substantelor interzise din categoria etnobotanicelor sau care mascau, sub aparenta legalitate a acestora, droguri de risc. De altfel, doi dintre administratorii unor astfel de «magazine de vise» au fost arestati in urma descinderilor facute de catre noi” (comisar sef Constantin Furtuna). Si, daca negustoria cu astfel de substante insemna, pentru traficanti, un castig mai rapid si, ca urmare, a unei investitii mai mici, dupa scoaterea in afara legii a «magazinelor de vise», infractorii au revenit la comertul si consumul clasic de stupefiante.
Dupa oprirea nebuniei cu etnobotanicele, traficantii si consumatorii s-au intors la drogurile clasice – ecstasy, hasis, canabis. Cele mai multe substante interzise traficate si consumate in judet au fost, in 2011, drogurile de risc – hasisul si canabisul. Ca urmare a cererii de pe piata, si “producatorii” acestei plante s-au reorientat, in functie de cerintele, tot mai pretentioase, ale pietei. Astfel, daca pana mai acum cativa ani, canabisul, de exemplu, era obtinut din canepa de mai proasta calitate, mai nou, aceasta a fost cultivata in culturi mai «pure». Locatiile in care acesta a fost descoperit – Ploiesti, Campina, Plopeni, Azuga, si alte orase. Ca si certitudine este ca dintre acestea multe au fost cultivate in orase si mai putin in mediul rural. Provenienta semintelor de canabis, ca si a celorlalte doguri de risc – ecstasy, heroina, LSD – este Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie. “De multe ori, traficantii sau consumatorii si-au procurat «marfa» prin intermediul internetului, ceea ce a ingreunat, substantial, munca noastra. Fenomenul, in acest caz, este mai greu de controlat, putand fi stopat, uneori, doar prinzandu-l in flagrant pe cel care consuma, sau pe cel care vinde droguri, in special la livrare sau la primire“, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
In ceea ce priveste categoria consumatorilor, potrivit comisarului sef Constantin Furtuna, „chiar daca perceptia generala este aceea ca tot mai multi consumatori provin din familii instarite, cu bani, nu este adevarat. Drogurile sunt consumate si traficate indiferent de patura sociala. In plus, trebuie reamintit un lucru: nu studentii din caminele ploiestene au tinut capul de afis al drogurilor, locurile cele mai cunoscute de desfacere a acestora fiind, de regula, discotecile si barurile de pe Valea Prahovei si din Ploiesti. Mai trebuie mentionat si faptul ca aceia care le consuma nu sunt numai din judet ci si din alte parti, in special din Bucuresti. Ajung, in perioada weekendului, pe Valea Prahovei, si le consuma. Totodata, Capitala este si cea mai apropiata sursa de aprovizionare”.
Intrebat daca traficul de droguri reprezinta o sursa de imbogatire, ni s-a precizat ca, in contextul in care persoanele care le comercializeaza mai au si alte activitati adiacente – camatarie, santaj, trafic de persoane – beneficiul poate fi si de cateva mii de euro.
Fl. TANASESCU