Chiar daca modernizarea agriculturii romanesti, pe care o invoca adeseori membrii Guvernului Boc, este un obiectiv ramas mult in urma, tot mai multi tineri sunt preocupati, in ultima vreme, sa-si incerce norocul prin pornirea unei mici afaceri tocmai in sectorul agricol. Ca asa stau lucrurile, o demonstreaza si faptul ca de la prima sesiune de primire a cererilor de finantare prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” (decembrie 2008) si pana la ultima sesiune a anului in curs ( incheiata in septembrie), Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a semnat nu mai putin de 2.783 de contracte de finantare depuse de tineri fermieri, in valoare totala de 58,67 milioane de euro. De mentionat ca 57 dintre aceste proiecte apartin unor tineri fermieri din judetul Prahova, care au incasat sau urmeaza sa primeasca de la Uniunea Europeana pentru infiintarea fermelor dorite o subventie totala de aproximativ 1.140.000 de euro.
Conform prevederilor Programului National de Dezvoltare Rurala, sprijinul nerambursabil de care poate beneficia un tanar fermier, prin Masura 112, este de minimum 10.000 de euro si de maximum 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a fermei (cu profil vegetal, zootehnic, horticol, apicol etc). Fondurile sunt acordate in scopul infiintarii sau dezvoltarii exploatatiilor agricole care produc, in principal, produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consumul uman sau hrana animalelor. De asemenea, pentru a putea beneficia de aceste fonduri nerambursabile, fermierii trebuie sa aiba varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), iar exploatatiile acestora trebuie sa fie inregistrate in Registrul fermelor si Registrul agricol.
Dupa cum am mai scris, aplicabilitatea masurilor incluse in Programul National de Dezvoltare Rurala se incheie in 2013, asa ca, in cursul anului 2011, urmeaza a fi lansate noi sesiuni de cereri de finantare de proiecte inclusiv prin Masura 112. Fondurile totale alocate acestei masuri se ridica la 337.221.484 euro, din care contributia Uniunii Europene este de 80 la suta, iar diferenta va fi asigurata de catre Guvernul Romaniei.
D. CONSTANTIN