Astazi, 21 iunie a.c., se implinesc 80 de ani de la nasterea eminentului sef de orchestra si prof.univ. Ion Baciu, personalitate de exceptie a artei dirijorale si invatamantului muzical universitar romanesc, din cea de-a doua jumatate a veacului al XX-lea.
A vazut lumina zilei, la 21 iunie 1931, in comuna Brateiu, jud. Sibiu, intr-o familie in care „muzica era la ea acasa”. Tatal, Nicolae Baciu, era profesor de muzica la Scoala Normala din Sibiu, iar mama – o vestita institutoare.
Dovedind din anii copilariei si adolescentei o evidenta chemare pentru studiul artei muzicale, in perioada 1950-1955, Ion Baciu urmeaza cursurile Conservatorului de Muzica din Bucuresti, beneficiind de indrumarea unor mari maestri ai creatiei si pedagogiei muzicale romanesti, din acea perioada: Constantin Silvestri, Ioan D.Chirescu, Ion Dumitrescu, Martian Negrea, Paul Constantinescu, Tudor Ciortea, Theodor Rogalski, Mircea Basarab, Mihail Jora, Constantin Bugeanu, Zeno Vancea, Emilia Comisel, Ioseph Prunner etc.
Dupa absolvirea, cu brio, a conservatorului bucurestean, la 1 iulie 1955, Ion Baciu a fost repartizat in functia de dirijor la Orchestra Simfonica din Ploiesti.
Incepand de la primul sau concert, 29 august 1955 si pana in toamna anului 1961, cand in urma unui concurs a fost incadrat dirijor la vestita Filarmonica de Stat „Moldova” din Iasi, dirijorul Ion Baciu si cu reputatul om de stiinta si dirijor dr.ing. Nicolae C.Debie au izbutit sa constituie un colectiv simfonic ploiestean, stabil si performant, in masura sa promoveze un repertoriu reprezentativ din creatia muzicala romanesca si universala, sa realizeze o ampla si importanta activitate concertistica si de educatie muzicala a publicului ploiestean, contribuind astfel la afirmarea acestei institutii muzicale in viata artistica a fostei regiuni Ploiesti si pe plan national.
Incepand din toamna anului 1961 si pana in vara anului 1987, timp de aproape un sfert de veac, aflat la pupitrul filarmonicii iesene in calitate de dirijor si director (in unele perioade) a reusit sa inscrie, in istoria acestei prestigioase institutii muzicale – cu o veche traditie in cultura romana – o adevarata epoca de glorie ce va dainui peste veacuri.
Remarcam, in primul rand, constituirea unei orchestre moderne a Iasiului, numita de presa de specialitate din tara si strainatate „Stradivarius-ul lui Baciu”, cu care a sustinut anual zeci de zeci de concerte, precum si turnee de rasunet in diverse tari ale lumii, pretutindeni fiind apreciat si elogiat.
Repertoriul abordat a cuprins sute de opusuri reprezentative din creatia compozitorilor din toate marile epoci ale muzicii, incepand cu perioada preclasica si pana in zilele noastre.
In cadrul dialogului cultural national, Ion Baciu s-a aflat in fruntea unor mari orchestre din tari cu vechi traditii muzicale: URSS, SUA, Canada, Anglia, Germania, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Spania, Portugalia, Elvetia, Austria, Grecia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia, Finlanda, Cuba, Iran etc.
Sub autoritara sa bagheta au cantat personalitati marcante ale artei interpretative romanesti si internationale, printre care: Aldo Ciccolini, Leonid, Kogan, Hilde Somer, Igor Bezrodni, Mailcom Troup, Yaeko Yamane, Dimitri, Baskirov, Ion Voicu, Stefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Radu Albulescu, Dan Grigore, Stefan Ruha, Arta Florescu, Petre Stefanescu-Goanga, Nicolae Herlea, David Ohanesian, Dan Iordachescu, Eugenia Moldoveanu, Nicolae Brandus, Georgeta Stoleriu sa.
Neuitate vor ramane, pentru publicul ploiestean si iesean, memorabilele manifestari muzicale initiate si conduse de Ion Baciu: Tribunele Tinerilor compozitori; Galele tinerilor concertisti; Zilele, saptamanile si festivalurile de muzica contemporane; Vacantele muzicale de la Piatra – Neamt si, nu in ultimul rand, concertele speciale de Anul Nou, care au impresionat profund publicul iubitor al marii si adevaratei muzici.
In paralel cu bogata si stralucita activitate concertistica, ilustrul muzician Ion Baciu a indeplinit in mod exemplar si importante functii didactice, incepand cu cea de profesor de armonie la Scoala Populara Ploiesti (1956-1961) si terminand cu cea de profesor universitar la Academia de Muzica „George Enescu” din Iasi, institutie pe care a condus-o in calitate de rector intre anii 1973-1976.
Multi dintre studentii sai sunt astazi renumite cadre artistice si didactice in institutiile muzicale din tara si strainatate.
Pentru iubitorii de muzica de pretutindeni, nemuritorul muzician a lasat mostenire superbe inregistrari pe disc si benzi magnetice, realizate atat in tara cat si in strainatate, la solicitarea unor importante posturi de radio, tv si case de discuri.
Ion Baciu s-a nascut si a trait pentru muzica. El a apreciat multe localitati din tara, si de peste hotare, dar a indragit cel mai mult orasele Ploiesti si Iasi.
Aici, la Ploiesti – orasul tineretii sale, dirijorul Ion Baciu a revenit in 1986, contribuind prin extraordinara sa activitate la ridicarea, pe plan superior, a activitatii filarmonicii ploiestene – in context national si international.
Ultimele doua concerte pe care le-a dirijat regretatul maestru Ion Baciu au avut loc in ziua de 30 septembrie 1995, la pupitrul Orchestrei Simfonice „Norskopping” din Suedia, prilej cu care a interpretat celebra Cantata „Carmina Burana”, de Carl Orff (doua concerte, audiate de cca. 6.000 de iubitori ai artei sonore).
Din nefericire, la numai cateva zile, boala de care suferea s-a agravat extrem de rapid. A revenit in tara, in dupa-amiaza zilei de 4 noiembrie 1955, iar in dimineata zilei de 7 noiembrie a trecut in eternitate, indoliind, pentru multa vreme, muzica romanesca si cultura romana.
Pentru cinstirea memoriei sale, in ziua de 21 iunie 1996, cu ocazia aniversarii a 65 de ani de la nastere, pe casa in care a locuit in Ploiesti, s-a dezvelit o placa memoriala, cu efigia in bronz a artistului, iar in anul 2003, Consiliul Local al Municipiului Ploiesti i-a acordat titlul de CETATEAN DE ONOARE – POST MORTEM.
Periodic, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, dar si filarmonica ploiesteana au organizat, in memoria sa, manifestari omagiale, cu participarea unor muzicieni de renume din tara noastra, iar distinsa sa sotie, prof. Maria Baciu, si muzicologul Radu Gheciu au izbutit sa tipareasca trei reprezentative volume, dedicate omului si artistului Ion Baciu.
Cu prilejul celei de-a 80 aniversari, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” si postul de televiziune TVRM, condus de eminenta pianista concertista dr. Ilinca Dumitrescu, vor realiza o manifestare complexa, ce va fi transmisa pe postul respectiv.
Prof.dr.Al.I.BADULESCU