O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea bijuteriilor din aur şi argint a fost expusă, marţi, sub supraveghere video, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Matriţa din bronz a fost expusă după doi ani de la descoperirea acesteia la rădăcina unui fag, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni. Până acum, piesa s-a aflat într-un seif de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, unde a fost studiată de istorici şi arheologi, care au scris şi o carte despre această piesă. Matriţa are opt feţe, din care două sunt principale şi au o formă hexagonală, iar celelalte sunt rectangulare. Este o piesă relativ mică, însă cântăreşte aproximativ 8,4 kilograme, pentru că este făcută din bronz. Era utilizată în antichitate pentru a crea mici obiecte decorative care împodobeau piese de mobilier, obiecte de piele, care se puteau pune chiar pe îmbrăcăminte. Specialiştii care au studiat matriţa spun că „este o piesă unică în felul ei”, în lume fiind puţine astfel de piese păstrate din antichitate. Aceasta are o valoare inestimabilă, în primul rând ştiinţifică, pentru că aduce o serie de informaţii despre tot ceea ce însemna tehnologia prelucrării metalelor preţioase din antichitate. Matriţa este singurul exponat dintr-o încăpere securizată, dotată cu camere de supraveghere, care funcţionează 24 de ore din 24, iar vitrina în care este aşezată are senzori de mişcare. Accesul în încăpere se face doar în grup de maximum zece persoane, însoţit de un agent de pază. În rest, încăperea este încuiată.
Arheologii au recreat patru dintre feţele matriţei şi, folosind tehnica de pe vremea dacilor, au făcut câteva bijuterii din alamă şi alte metale, pe care le-au expus pentru ca vizitatorii să poată observa mai bine ornamentele.
Reprezentanţii muzeului au început deja demersurile pentru evaluarea matriţei pentru a fi asigurată. Experţii cred că ea este mai valoroasă decât o brăţară dacică din aur, iar valoarea sa ar putea depăşi un milion de euro.