Primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, a avut, in acest an, o pasiune „la vedere”: sa-si scrie numele pe pancarte de diferite dimensiuni, incepand de la cosurile de gunoi si pana la vestitele troleibuze cumparate la mana a doua! Locuitorii Ploiestiului au fost asaltati, in cursul acestui an, de avalansa de „proiecte” ale primarului in functie. Incercand, cel putin in prima parte a anului, sa devina vizibil, primarul Volosevici si-a „prins urechile” intre ordinele de partid, mult prea desele sanctiuni din partea consilierilor locali ai PSD si licitatiile ratate. In cea de-a doua jumatate a lui 2010, se poate spune ca municipiul nu prea a avut primar. Delegandu-si viceprimarii cu lucrurile importante, Andrei Volosevici nu si-a mai facut simtita prezenta nici macar la sedintele Consiliului Local Ploiesti, sigur, de altfel, ca masina de vot de nezdruncinat formata din PDL, PNL si PNG (o alianta contra firii, constituita la nivel local) isi face datoria si aproba, fara cracnire, orice propunere.
Ce s-a intamplat, anul acesta, in Ploiesti? Nici macar alegatorii lui Volosevici nu au avut parte de un raport al activitatii primarului, care si-a retras „realizarile” si nu a revenit la ideea de a se lauda cu ce (nu) a facut din vara lui 2008 incoace, de cand ocupa fotoliul de edil sef, din biroul de la etajul al treilea al Palatului Administrativ.
Anul 2010 a inceput cu sperante pentru suporterii echipei „Petrolul”. Demolarea tribunei a doua, a peluzelor si a tribunei intai din vechiul Stadion „Ilie Oana” infiripa in randul ploiestenilor ideea ca licitatia pentru construirea unei noi arene sportive va fi floare la ureche, iar lucrarile vor merge snur pana la intrarea in iarna. Despre modul in care a fost anulata prima licitatie si cel in care s-a desfasurat cea de-a doua, a carei finalitate a fost incheierea unui contract cu asocierea Alpine Bau – All Plan Construction (ultima, societatea unui fost consilier judetean PDL) am scris in nenumarate randuri. Ca si despre faptul ca se intentioneaza modificarea „solutiei tehnice” si cresterea pretului stadionului aflat deja in lucru. Cu chiu, cu vai, stadionul va fi gata… intr-o zi. Dar, in mod sigur, nu in cele sase luni prevazute in contract pentru finalizarea lucrarilor.
Primele doua luni ale lui 2010 i-au gasit pe ploiesteni ingropati in nameti, iar primavara – pe soferi prin service-urile auto, pentru a repara ce se mai putea la masinile obligate sa parcurga drumurile pline de adevarate cratere. Care s-au plombat, la repezeala, si asa au ramas, o buna bucata de vreme, pentru ca licitatiile pentru refacerea sistemului rutier s-au derulat abia pe la mijlocul verii.
Pentru ca licitatiile ratate, din intamplare sau cu intentie, au fost nenumarate, „soldatul portocaliu” Volosevici a avut grija ca Ploiestiul sa intre pe mana societatii de salubrizare a colegului sau de partid, deputatul Prigoana. Lucru care s-a petrecut si a doua oara, in urma cu trei zile, cand Rosal Grup a beneficiat de ingaduinta Executivului local ploiestean, pentru o adevarata renegociere a tarifelor practicate la Ploiesti.
Reorganizari interne
Primarul Ploiestiului a gasit si modalitatea de a da peste cap insasi activitatea directiilor din subordinea sa. La mijlocul lunii iunie, prin dispozitie a lui Andrei Volosevici, s-au luat „masuri de reorganizare manageriala”, prin detasarea pe o perioada de sase luni a multora dintre sefii directiilor din Primaria Ploiesti. De la 15 iulie, primarul a gasit si solutia pentru ocuparea fotoliului gol de administrator public al municipiului. Astfel, sinaianca Sanda Toader (probabil singurul om capabil adus de primar pe o functie importanta) a fost inscaunata drept mana dreapta si de fier care sa tina in frau chiar si „entuziasmul” lui Andrei Volosevici…
Spre sfarsitul anului, dupa ce a dat peste cap activitatea Executivului, edilul sef s-a pus rau chiar si cu sindicalistii, carora le-a interzis sa picheteze sediile partidelor aflate la guvernare… din lipsa de spatiu si risc de blocare a drumurilor publice si a transportului in comun!
Deocamdata, un alt „proiect” Volosevici a ramas in suspans: licitatia pentru obtinerea imprumutului de 40 de milioane de euro inca nu s-a incheiat. Dar inceputul anului viitor ii va putea gasi mult indatorati pe ploiesteni catre una dintre cele trei institutii bancare care si-au prezentat ofertele (BRD, CEC Bank si BCR). Asta in cazul obtinerii avizului necesar privind datoria publica de la Ministerul Finantelor.
Oricum ar fi, speranta ploiestenilor ramane ca primarul Volosevici sa se schimbe radical, iar proiectele sale sa nu ramana doar amintirea unor inscriptii pe un troleibuz, ci sa devina si realitate.
Violeta STOICA