Dupa cum era de asteptat, firma familiei Prigoana, Rosal Grup – desi, in data de 15 decembrie, anunta ca se retrage de pe piata gunoiului la Ploiesti – s-a prezentat ieri la negocierea directa organizata de Primaria Ploiesti pentru selectia operatorului de salubritate care va scoate banii din buzunarele ploiestenilor pentru cel putin sase luni. Si a castigat!
Dintre cei 38 de operatori invitati sa participe la negocierea directa de ieri, doar trei s-au inscris la selectia de oferte: Rosal Grup, Urban SA si asocierea Vitalia Servicii pentru Mediu (fosta Veolia) – Servicii de Salubritate Bucuresti.
SC Urban SA Ramnicu Valcea a fost, insa, descalificata din start de la prezentarea ofertei de salubrizare, membrii comisiei de negociere din cadrul Primariei Ploiesti considerand ca fila CEC depusa drept garantie de participare (a carei valoare a fost de 75.000 de lei) nu are viza bancii emitente si, drept urmare, nu poate fi luata in considerare. Reprezentantii SC Urban SA si-au aratat nemultumirea fata de decizia luata de organizatori, declarand ca se vor adresa instantei de judecata pentru respingerea dosarului de participare.
Propunerea financiara depusa de SC Rosal Grup inainte de negociere a aratat, daca mai era nevoie, ca Prigoana a facut miscarea cu renuntarea la prelungirea contractului de la Ploiesti in cunostinta de cauza. Practic, tarifele din contractul in vigoare sunt aproape de doua ori mai mici decat cele propuse ieri. Daca, in prezent, tariful pentru persoane fizice si asociatii de proprietari este de 3,31 lei/persoana/ luna inclusiv TVA, in cel propus initial ieri drept tarif nou (3,86 lei), taxa pe valoarea adaugata nu mai este inclusa. Faptul ca, la negocierea directa de la sfarsitul lunii martie, Rosal Grup a castigat cu niste tarife de „dumping” a reiesit foarte clar din oferta depusa la selectia de oferte de ieri. Cateva exemple: contractul actual prevede un tarif pentru deseurile municipale de la agentii economici si institutii publice de 15 lei/mc, fata de cel propus ieri de Rosal, de 35,98 lei/mc. Si in cazul deseurilor voluminoase, tariful este aproape dublu fata de cel perceput in momentul de fata. Daca in prezentul contract, pentru activitatile de deszapezire se percepeau niste tarife de neconceput (fiind mult sub cheltuielile normale), Rosal Grup a regandit intreaga oferta, prezentand, in unele cazuri, sume de zece ori mai mari decat cele din prezent, sensibil superioare celor anuntate inaintea negocierii de singurul concurent – Vitalia Servicii pentru Mediu in asociere cu SSB.
Aproape de ora inchiderii editiei, incepuse negocierea directa cu cele doua firme ramase in cursa – Rosal Grup si asocierea Vitalia Servicii pentru Mediu – Servicii de Salubritate Bucuresti. Iar prima a castigat.
In ce conditii, va vom prezenta in detaliu in ziarul de maine.
Violeta STOICA