* Investitia, realizata de la bugetul local, este unica la nivel national

Comunei Brazi – una dintre cele mai bogate din tara – i s-a mai alaturat inca un statut, acela de a fi prima unitate administrativ – teritoriala din tara din mediul rural care are propria centura ocolitoare.
Ieri, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a senatorului PSD Radu Oprea, a primarului din Brazi, Radu Leonas, a fostului edil – Ilie Radu, a fost inaugurata centura ocolitoare a comunei.

Practic, un drum neamenajat a fost transformat intr-o moderna artera de circulatie ocolitoare pentru satul Negoiesti, pentru ca traficul greu care vine dinspre platforma industriala de la Petrobrazi sa fie deviat pe aceasta.Conform primarului Radu Leonas, investitia a fost mai mult decat necesara, masinile, in general de mare tonaj, care tranzitau satul Negoiesti generand destule probleme pentru drumurile locale, degradandu-le. Mai mult decat atat, inclusiv localnicii s-au plans, in repetate randuri, ca locuintele lor au de suferit din cauza trepidatiilor cauzate de traficul greu. Drumul care a devenit centura ocolitoare a localitatii Negoiesti are 736 de metri si face legatura intre DJ 140 – aflat la limita satului mentionat si DJ 104P – care vine dinspre zona industriala a comunei Brazi. Lucrarile au durat cinci luni, valoarea investitiei fiind de 1,2 milioane de lei si fiind suportata de la bugetul local al comunei. Lucrarea a fost conceputa corespunzator unui drum cu doua benzi, cu parte carosabila, prevazut atat cu trotuare adiacente si trecere pentru pietoni, cat si cu piste pentru biciclisti.
Subliniind ca, prin investitia inaugurata ieri, Braziul devine una dintre cele mai moderne comune din judet, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a declarat: „Am tinut sa promovam o astfel de investitie pentru a arata ca si in Romania se poate! La Brazi s-a realizat, cu forte proprii, aceasta centura ocolitoare. Este prima din judet de acest gen – cred ca si de la nivel de tara – urmatoarea centura ocolitoare urmand sa se realizeze pentru municipiul Campina. Tin insa ca sa mentionez ca, prin realizarea acestei investitii – repet, realizata de la bugetul local – primarii localitatilor ar trebui sa invete sa stie cum sa atraga investitorii si sa aiba capacitatea ca, din banii bugetului local, sa poata realiza obiective care sa duca la dezvoltarea asezarilor. Aceste sfaturi sunt valabile mai ales acolo unde consiliile locale sunt preocupate mai degraba de zorzoane si floricele decat pentru dezvoltarea localitatii, asta in conditiile in care noi, cei de la Consiliul Judetean, am investit o avere pentru realizarea investitiilor ce au vizat alimentarea cu apa, dar si cea cu gaze, inclusiv reabilitarea trotuarelor”. Tot ieri, intre conducerea Primariei Brazi si cea a Consiliului Judetean Prahova s-a semnat un parteneriat care vizeaza ca, pentru modernizarea DJ 104 P: Ploiesti (DN1)– Negoiesti, si DJ 140: DN1- Brazi – Popesti – Negoiesti–Strejnic–Targsoru Nou –Stoienesti, prima institutie sa contribuie cu 90% din fondurile necesare pentru realizarea lucrarilor, iar administratia judeteana – cu 10%.
N. DUMITRESCU