Uratenie si saracie. Sunt aspectele sub care am regasit, recent, orasul Urlati. Rar mi s-a mai intamplat ca, in momentul in care am luat la picior o localitate, prima impresie sa fie lipsa unei perspective a asezarii. Am vazut, de-o parte si de alta a arterei principale a orasului, imagini care n-ar trebui sa fie intr-o localitate urbana: spatii fara nici un fel de activitate – cu geamurile sparte si incaperile pline cu gunoaie, buticuri in fata carora patronii au insirat pe trotuare mai toata marfa care o aveau la vanzare si, nu in ultimul rand, aproape „coasta-n coasta”, cate trei-patru magazine cu imbracaminte la mana a doua. „Suntem amarati. Traim cu salarii mici, iar orasul a devenit un loc inchis” si-au descris, fara prea multe cuvinte viata de zi cu zi, localnicii din Urlati. Poate si de aceea, majoritatea preturilor produselor de baza sunt destul de acceptabile, cum de altfel sunt si la legume si fructe. Numai ca, nici piata n-arata mai acatarii. Aliniate in sir indian si lasate fara nici un fel de protectie, majoritatea tarabelor sunt mancate de rugina. Cat despre strazi, nici ele nu arata prea bine. Singura imagine cu adevarat de oras este in zona sediului Primariei Urlati, cladire care, este, la randu-i programata pentru reparatii si modernizari. In acest context, intrebarea care se pune este: dupa promisiunile facute acum doi ani, in campania electorala, unde sunt transformarile in bine care ar fi trebuit sa se vada in Urlati, mai ales ca seful administratiei locale este unul de la putere, de la liberali ?
* Filatura, spitalul si judecatoria – resuscitate
Primarul Marian Machitescu recunoaste ca mai sunt multe de facut in Urlati, iar cele mai stringente urgente s-au regasit si pe lista sa de promisiuni.”Cea mai importanta realizare acum, la jumatate de mandat, consider ca este redeschiderea, la inceputul lunii septembrie a.c., a fostei Filaturi de bumbac, care se va reprofila pe confectii. Investitorul a promis ca, pana la sfarsitul acestui an, se vor asigura 1.500 de locuri de munca”. In legatura cu celelalte puncte din programul sau electoral, primarul a mentionat ca „Promisiunile mele au fost legate de o viata normala. Le-am promis cetatenilor ca vor putea avea asigurate, in orasul lor, fara sa se mai deplaseze in alte localitati, serviciile de care au fost privati cu ani in urma. Le-am promis ca atat spitalul, cat si judecatoria si parchetul vor fi reinfiintate. Deja am raspunsuri favorabile in acest sens. Concret, de la Ploiesti, am promisiunea certa ca spitalul va putea functiona de la sfarsitul acestui an. Reparatiile capitale la cladire sunt deja avansate, si ni s-a comunicat ca inclusiv sectia de ambulatoriu chirurgie va fi functionala. Raspunsuri afirmative am primit si pentru reinfiintarea, dupa 17 ani, a judecatoriei si parchetului”.
* Drumurile, apa si piata – pe hartie
Daca in cazurile mentionate, rezolvarea a tinut, mai degraba, de demersuri si cel mai mult, de sprijin politic, l-am intrebat pe primar cum ramane cu promisiunile care tin efectiv de activitatea sa de primar: aspectul orasului, drumurile, utilitatile. „In privinta spatiilor care acum sunt mai mult goale si dau un aspect neplacut orasului,acestea sunt in propietatea fostei Cooperatii. „Am impus sa se dea un aspect cat de cat comercial, dar mi s-a spus ca n-au bani nici sa-si plateasca utilitatile, si nu prea au cui sa inchirieze spatiile – ne-a declarat primarul. Cu drumurile, singura sansa este imprumutul pe care il va face societatea «Infrainvest», la care si noi ne-am asociat, si, probabil, programul de reabilitare va fi demarat de la anul. In privinta extinderii retelei de apa, acum se lucreaza la proiect. Dorinta mea este ca si in cele cinci, din totalul de 15 cartiere existente in Urlati, locuitorii sa bea apa de la robinet, nu din fantani, cum se intampla acum. In privinta pietei, planul de modernizare se afla tot in faza de proiect.”
* Prezentul este mort, viitorul – departe
Cu alte cuvinte, locuitorii mai au de asteptat pana cand promisiunile din campania electorala vor deveni realitate. Traind, totusi, in viitor, primarul sustine ca daca cineva ar dori sa se mute in Urlati, ar avea ceva… avantaje ! „Urlatiul este un oras nepoluat si, in privinta aerului, rivalizand cu Breaza”. Ca si cum oamenii din Urlati traiesc cu… aer !? Dupa cum nici afirmatia primarului „Suntem pe Drumul vinului, ne dorim ca si Urlatiul sa devina o atractie turistica” nu rezolva saracia si nemultumirile de acum ale celor care l-au votat cu doi ani in urma. Cat despre „Hanul dintre vii” si „Casa Domneasca” – obiective pe care incearca sa ni le recomande ca atractii ale viitorului acestea nu fac decat sa confirme ca totusi, dintre promisiunile concrete din vara lui 2004, prea putine au prins viata, la Urlati, dupa o jumatate de mandat a actualului primar.
N. DUMITRESCU