Luiza Rădulescu Pintilie

* Acesta este invitat să urmeze studii universitare la o prestigioasă facultate din Statele Unite ale Americii

Muzica exprimă ceea ce nu poate fi spus și despre ceea ce e imposibil a tăcea. Fără a-l fi auzit cântând de prea multe ori, nu am niciun dubiu că definiţia aceasta, dată cândva muzicii de marele Victor Hugo, i se potriveşte perfect tânărului şi talentatului muzician Eduard Cristian Miclea – elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. Aşa cum cred că există nu numai o operă celebră „Flautul fermecat”, care încântă de vreo patru secole omenirea, ci şi flautişti care au harul de a-şi fermeca, la fiecare apariţie – şi încă de la primele acorduri! – publicul. Iar liceanul care studiază din clasa a VI-a, sub îndrumarea renumitei profesoare Tereza Sandu (în foto – alături de elevul său), acest instrument a dovedit deja, din plin, un asemenea har, care dincolo de ceea ce se aude şi se simte înseamnă tehnică şi virtuozitate dobândite, sub şlefuirea dascălului său, în nenumărate şi nenumărate ore de lucru în faţa partiturii, înseamnă disciplină şi autodisciplină, rigoare, dăruire, pasiune, sănătate şi stăpânire de sine, iar lista condiţiilor necesare atingerii performanţei este departe de a fi încheiată. Mai ales când eşti la început de drum, aşa cum este tânărul flautist ploieştean, când ai toate posibilitățile deschise şi când ceea ce ai reuşit deja te îndreptăţeşte să aspiri la marea performanţă. Iar „aurul” obţinut la importante competiţii naţionale şi internaţionale şi pe care ne-ar trebui mult spaţiu să le putem enumera, apariţiile concertistice alături de orchestrele filarmonice din Ploieşti, Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, cursurile şi atelierele masterclass urmate sub coordonarea unor profesori, artişti români şi străini de renume (prof. univ. Matei Ioachimescu, Isaam Garfi şi Bhaskar Das sunt doar câteva dintre etapele parcurse, dintre deschiderile şi acumulările care i-au conturat deja o personalitate artistică şi care aşteaptă acum să fie dezvoltată şi ridicată la maxima excelenţă. Iar faptul că, după aplicarea în cadrul unei orchestre internaţio­nale de tineret, a fost invitat să-şi urmeze pregătirea, la nivel universitar, în cadrul MSU Denver – o facultate prestigioasă din Statele Unite ale Americii, reprezintă încă o dovadă a potenţialului artistic cu care în mod real Eduard Cristian Miclea e înzestrat. Iar dacă profesoara sa, Doina Tereza Sandu, cea care înţelege cel mai bine şansa extraordinară pe care o are, după absolvirea liceului, elevul său, care l-a pregătit şi l-a modelat prentru o carieră de succes, are încredere în parcursul strălucit pe care îl poate urma mai departe, tot aceasta este şi cea care ştie cât de important ar fi ca Eduard să poată deţine şi un flaut de calitate, cu înzestrări tehnice superioare celui pe care îl deţine acum şi ce i-ar putea susţine şi mai mult îndemânarea şi virtuozitatea artistică.
Aşa cum într-un fel sună o vioară obişnuită şi altfel celebrele viori Stradivarius ori Gurnieri, la fel e şi în lumea flautelor – instrumentele despre care se spune că au fost dăruite oamenilor pentru a păstra legătura între cele două lumi şi că ar fi un fel de prelungiri ale sufletului. Efortului comun al profesoarei şi al familiei sale de a-i putea asigura un asemenea instrument – care se înţelege că are, potrivit performanţelor, şi un cost pe măsură – nu a întârziat să i se alăture şi directorul general al firmei BES România, doamna Martha Maria Mocanu, cunoscută pentru implicarea, prin numeroase proiecte, în sus­ţinerea artei şi a artiştilor, mai ales a celor tineri, care s-ar putea pierde într-un nedrept anonimat dacă nu li s-ar întinde o mână de ajutor la momentul potrivit. Un asemenea moment potrivit este acum pentru tânărul muzician Eduard Cristian Miclea şi vreau să cred că vor exista şi alte „inimi mari” care îi vor da şansa să aibă în bagajul cu care va pleca spre universitatea din Statele Unite care îl aşteaptă cu braţele deschise nu numai talentul, pregătirea dobândită până la acest nivel, dăruirea, munca şi determinarea pe care le-a dovedit şi, cu siguran­ţă, le va dovedi pe mai departe, ci şi un flaut care să îi permită să urce noi trepte spre desăvărşirea artistică.
Şi, cu siguranţă, un asemenea frumos şi lăudabil gest comun de altruism, generozitate şi implicare va fi răsplătit, în viitor, de muzicianul Eduard Cristian Miclea prin sonorităţile pe care el şi flautul său le vor transmite publicului, de pe marile scene ale lumii, fermecându-l! Să-i dăm şi să ne dăm această şansă !