Nicoleta Dumitrescu

Chiar dacă se spune că Moș Crăciun știe absolut toate adresele, pentru a lăsa un cât de mic dar pentru fiecare, cu siguranţă, și în dimineaţa zilei de 25 decembrie a.c., au existat cazuri care să se situeze la extreme. Adică au fost și persoane care nu au primit nimic, absolut niciun cadou, dar și persoane care au primit mult prea multe daruri.
Despre ambele categorii de persoane, Moșul era foarte bine informat, iar proba a fost făcută la momentul în care a verificat celebrele liste ale dorinţelor. S-a uitat cu atenţie, cu foarte mare atenţie, iar chit că unele dintre scrisori care i-au parvenit nu erau semnate, după hârtia pe care au fost trecute dorinţele a știut imediat cine le și expediase. Faţă de scrisorile pentru care cerinţele consemnate a considerat că pot fi îndeplinite foarte ușor, pe cele care i-au atras cel mai mult atenţia le-a pus separat. Pentru acestea din urmă, a considerat că are nevoie de mai mult efort pentru a încerca îndeplinirea dorinţelor. Și nu s-a înșelat. Pentru că, parcurgând încă o dată cu privirea conţinutul scrisorilor, și-a dat seama că, de fapt, conţinutul lor era o reflecţie la extreme a… oamenilor. Atunci, a hotărât ca, în cazul celor mai multe dintre scrisori, dorinţele să fie îndeplinite întocmai cum i se și ceruse. Prin urmare, i s-au cerut mașini și bijuterii scumpe? Lucruri de firmă, poșete și pantofi de ultima modă? Călătorii unde totul este de cinci stele? Se rezolvă! Toate au fost îndeplinite, până la ultima dorinţă! Și ce s-au mai bucurat cei care le-au cerut, ca și când totul ar fi venit de la sine!
Cel mai greu, însă, Moșului i-a fost cu scrisorile unde cerinţele erau extrem de puţine și simple, unde scrisul era aproape indescifrabil sau acolo unde dorinţele erau trecute cu litere mici, apăsate, inclusiv pe un colţ de hârtie îngălbenită… Dar, cel mai mult l-au impresionat scrisorile unde era trecut un singur cuvânt, fără nimic mai mult: Sănătate! Și atunci, la citirea acestui singur cuvânt, s-a și bucurat, dar s-a și întristat, pentru că și-a dat seama că, de fapt, ”Sănătate!” era atât o ceriţă, cât și o urare care îi era adresată chiar și lui, Moșului! Ca urmare, a decis că trebuie să îndeplinească mai ales dorinţele acelora care își doreau multe, cât mai multe. De ce? Pentru că, trecând în revistă toate cerinţele, și-a dat seama că dorinţele vremurilor pe care astăzi le traversăm sunt, de fapt, o reflecţie a oamenilor. La extreme, însă, pentru că aceia care au mult își doresc și mai multe, în timp ce aceia care au puţin apreciază ceea ce au, chit că își doresc să aibă și ei mai mult, sănătatea fiind considerată cel mai de preţ! Dar, ce rămâne dacă se dă la o parte prea plinul și sclipiciul? Nimic! Prin urmare, cadourile multe sau lipsa lor de sub brad pot lua forma și unor lecţii ale vremurilor de astăzi, evident tot la extreme: bogăţia se poate cumpăra, dar sănătatea nu!