În fiecare an, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Direcția Rutieră realizează un demers științific de monitorizare și analiză a problematicii siguranței rutiere la nivel național, concretizat în elaborarea « Buletinului siguranței rutiere».
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, «<<Buletinul siguranței rutiere 2021>>, finalizat în cursul acestui an, prezintă o imagine amplă asupra specificului accidentelor rutiere grave produse în România, în 2021 – an de referință pentru decada 2021-2030- oferind totodată informații privind dinamica principalilor factori de risc.
În acest context, studiile arată că, în cursul anului trecut, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane.De asemenea, compartiv cu 2020, pe parcursul anului trecut s-au produs cu 1.356 mai puține accidente rutiere grave (-21,6%), în timp ce numărul persoanelor rănite grav în astfel de evenimente a fost mai mic cu 1.692 de persoane (-30,9%)».
Tot în «Buletinul siguranţéi rutiere 2021” sunt prezentate şi principalele cauze ale tragediilor de pe şosele: „Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară de către pietoni rămân și în anul 2021 cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave. Următoarele cauze în ordinea frecvenței lor de manifestare sunt: neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile bicicliștilor și neacordarea de prioritate vehiculelor.
În 61,2% dintre accidentele grave produse în anul 2021, vinovăţia, integral sau în parte, aparţine unui conducător de autoturism” (comunicat Poliţia Română).