V. Stoica

Sâmbătă, 3 Decembrie, a fost marcată la nivel mondial Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Fie că au suferit un accident din cauza căruia au rămas imobilizate în scaune cu rotile, fie că s-au născut cu probleme de sănătate, în România sunt aproape 900.000 de persoane cu dizabilități, înregistrate într-un grad de handicap fizic, psihic, mental sau cu afecțiuni medicale invalidante.
Prahova se află, cu 38.273 de persoane cu dizabilități, pe primul loc între județele țării la acest capitol, doar 925 de adulți fiind – potrivit unei statistici oficiale la jumătatea acestui an – instituționalizați.
Cei mai mulți dintre prahovenii înregistrați într-un grad de handicap cu dizabilități (10.112) prezintă un handicap somatic, urmați de cei cu un handicap psihic (7.550) și mental (6.083). La polul opus se regăsesc persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA (277, din care șapte sunt copii) și alte 90 de persoane care suferă de afecțiuni medicale încadrate ca boli rare.
Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova, a atras atenția asupra drepturilor pe care le au persoanele cu dizabilități, printr-un mesaj transmis chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: ”Avem personalități diferite, gândim diferit, ne exprimăm diferit, avem nevoi diferite. Suntem diferiți, dar egali în drepturi! Nu trebuie să uităm acest lucru niciodată, cu atât mai puțin astăzi, 3 decembrie, când întreaga lume marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Oficial, în România, sunt aproape 900.000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități, circa 4% dintre români. Dincolo de aceste cifre, însă, se află apropiați ai noștri, prieteni, colegi, membri ai familiilor noastre care trebuie sprijiniți și respectați. Iar pentru asta este nevoie să înțelegem dificultățile cu care se confruntă, este nevoie de schimbări de mentalități și de atitudini, atât la nivel personal, cât și social, prin accesul egal și neîngrădit la educație și servicii medicale și sociale, oportunități de angajare și susținere din partea noastră, a tuturor”.