N.Dumitrescu

Cu siguranță, în acest an, cumpărăturile pentru masa de Crăciun s-au dovedit a fi o foarte mare provocare, și asta mai ales din cauza prețurilor, mult prea mari față de posibilitățile celor mai mulți dintre prahoveni.
Astfel, cei care au făcut recent turul principalelor puncte din Ploiești de unde s-au putut cumpăra, special pentru marea sărbătoare care va fi marcată pe 25 decembrie, carne proaspătă și produse din carne, au fost nevoiți să se uite de mai multe ori atât la prețurile afișate, cât și în portofel, așa cum s-a întâmplat în cazul produselor tradiționale din carne de porc, comercializate în cadrul ”Târgului de Crăciun”, amenajat în zona parcului de vizavi de Halele Centrale. Pentru că, de pildă, cârnații proaspeți erau 35 lei/kg, caltaboșul 40 lei/kg, șunculița de casă 55 lei/kg, mușchiul de porc 50-60 lei/kg, pulpa de porc afumată 45 lei/kg, toba afumată 48 lei/kg, ceafa presată afumată 61 lei/kg, mușchiul afumat 60 lei/kg, babicul 110 lei/kg, un bidon de 3 kg cu carne la cazan 150 de lei (un singur kilogram costând 60 lei), de departe ”vedetele” Târgului de Crăciun din centrul Ploieștiului fiind șoriciul 50 lei/kg și jumările 80 lei/kg! Pe de altă parte, tot la acest târg se găsea, gata făcută, și piftie, o singură caserolă, nu de prea mari dimensiuni, costând 30 de lei, la preț destul de piperat fiind și urechile de porc preparate tip snacksuri- 80 de lei/kg. Cei care au traversat, însă, vizavi, la Halele Centrale, au putut găsi la măcelăriile de la parterul acestei incinte alte prețuri, ceva mai reduse, deși erau destule persoane care, în momentul în care se uitau cu cât se vindea carnea de porc, făceau stânga împrejur.

Concret, la Halele Centrale, pieptul de porc cu os era 23 lei/kg, carnea de lucru 20,50 lei/kg, mușchiul file 23 lei/kg, cârnații 44-45 lei/kg, toba 35 lei/kg, calataboșul 30 lei/kg. De menționat, însă, că și la alte tipuri de carne prețurile erau la fel de aliniate conform vremurilor scumpe pe care le traversăm în momentul de față: curcan 26,99 lei/kg, rață 29,99 lei/kg, cârnați de curcan 27,99 lei/kg, piept file de curcan 25,99 lei, pui 17-18 lei/kg.