N.Dumitrescu

Avariile se țin lanț la singura instalație care asigură furnizarea căldurii și a apei calde în sistem centralizat în Ploiești, afectați fiind, așa cum s-a întâmplat în această vară, aproape 130.000 de locuitori ai orașului care stau la bloc.
Noul operator de termoficare – S.C. Termo Ploiești – a anunțat, în mod oficial, ieri dimineață, că începând cu ora 6.00 „a fost oprit CAF 2 (n.n . – cazanul de apă fierbinte) pentru eliminare neetanșeități”, durata estimată a intervenției fiind de 12 ore.
Există, însă, posibilitatea ca lipsa apei calde și a căldurii din apartamentele ploieștenilor să se prelungească mult mai mult, așa cum s-a mai întâmplat, de altfel, și în alte situații similiare, dovadă că, ieri dimineață, confirmând avaria la CAF 2, primarul Andrei Volosevici nu a avansat niciun interval de timp pentru finalizarea reparațiilor. Ieri dimineață, la ora 9.30, edilul, în modul deja consacrat -și anume pe pagina oficială de facebook a Primăriei Ploiești- a avut o intervenție în direct prin care a anunțat că ”se lucrează la CAF 2”, fiind trei conducte sparte, intervențiile fiind în lucru, neputând însă ca să facă o estimare pentru finalizarea lor, întrucât oricând pot apărea probleme. Trebuie menționat însă faptul că edilul făcuse cunoscută avaria la CAF2, prin aceeași modalitate, încă din data de 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, când i-a anunțat pe ploieșteni că a apărut o defecțiune la o instalație veche, din anul 1965. ”Defecțiunile se vor rezolva, dar vreau să fiți corect informați despre avarie prin acest intermediu (n.n. – pagina de facebook a Primăriei Ploiești). Nu există o altă modalitate sau o altă instalație de încălzire cum ar fi, de exemplu, un alt cazan, cazanul 5, pentru că încă nu l-am primit în administrare de la Consiliul Județean Prahova. Pe 27 decembrie a.c., la ora 6.00, încep lucrările de reparații”, a anunțat, încă de acum două zile, primarul Andrei Volosevici. Cu siguranță, să rămână, din nou, fără apă caldă și căldură, imediat după Crăciun, nu le-a picat prea bine ploieștenilor care stau la bloc. Dincolo de toate, însă, între avariile la singura instalație de la CET Brazi care asigură agentul termic în sistem centralizat, fără să se știe exact când este reluată furnizarea, ploieștenii care stau la bloc au, în momentul de față, o singură certitudine: aceea că nivelul actual al prețului energiei termice facturat populației se va menține până în martie 2023!
În ședința Consiliului Local Ploiești de săptămâna trecută, ultima întrunire cu caracter ordinar din acest an, pe ordinea de zi s-a aflat și un subiect ce a vizat încălzirea în sistem centralizat a imobilelor din oraș.
Mai exact, a fost vorba despre menținerea nivelului actual al prețului gigacaloriei până în primăvara anului viitor, când se consideră încheiat sezonul rece. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023, prețul energiei termice facturat populaţiei va fi de 186,97 lei/Gcal fără TVA, așa cum se practică și în momentul de față, în fapt fiind vorba despre prelungirea unor prevederi stabilite încă din anul 2019. De asemenea, ploieştenii care locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire vor avea parte, în continuare, de subvenţii.
”Aprobă menținerea prețului local al energiei termice facturate populației în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 martie 2023 de 186,97 lei/Gcal fără TVA, stabilit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 97/09.04.2019. Aprobă acordarea subvenției pentru acoperirea integrală a diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației și prețul local al energiei termice facturate populației pentru perioada 01 ianuarie 2023 – 31 martie 2023, în conformitate cu prevederile contractuale”, se arată în hotărârea Consiliului Local Ploiești adoptată pe data de 22 decembrie a.c. De adăugat faptul că, în timpul ședinței, acest subiect nu a fost lipsit și de discuții în contradictoriu, dovadă că pe tema menținerii actualului preț al energiei termice facturat populației au fost inițiate două proiecte de hotărâre, de către primar și grupul de consilieri liberali. Numai că, suspendarea din PNL pe o perioadă de șase luni a edilului a făcut să treacă la vot, într-un final, inițiativa consilierilor locali liberali.
Dincolo de acest aspect, ideea comună a fost aceea că nu se putea ca populația să nu mai fie ajutată cu subvenție la căldură, beneficiari fiind cei aproape 130.000 de ploieșteni care locuiesc în cele 52.000 de apartamente care sunt racordate la asistemul centralizat de încălzire, mai ales acum când se văd efectele crizei în energie. În acest context, s-a lansat ideea, de pe acum, ca la finalul sezonului rece, respectiv în luna martie a anului viitor, să se vină cu un proiect de hotărâre, bine fundamentat, pentru un preț real de producție și de furnizare a agentului termic.
De adăugat faptul că, tot în ședința legislativului local de săptămâna trecută, a mai fost aprobat și un proiect de hotărâre ce a vizat acordarea unui nou împrumut, temporar, fără dobândă, pe durata unei convenții cu durata de un an, din bugetul local al orașului, către S.C. Termo Ploiești S. R.L., în valoare de 2.097.960 lei, necesar achiziționării gazelor, rambursarea împrumutului urmând să se efectueze pe măsura acumulării disponibilităților bănești, în urma încasării de la populație a contravalorii serviciilor prestate.