* A fost introdusă o interdicţie pentru cei care nu ­folosesc voucherele alocate

Astăzi începe o nouă ediţie a programului „Rabla pentru electrocasnice”, pentru care a fost alocat un buget total de 50 de milioane de lei, scrie Rador. Se vor emite mai întâi voucherele pentru frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe şi vase.
Ministrul mediului, Tanczos Barna a atras atenţia că autorităţile au introdus o interdicţie pentru cei care nu folosesc voucherele obţinute, astfel încât aceştia nu se mai pot înscrie la ediţiile următoare ale programului pentru aceeaşi categorie de produse. Voucherele trebuie utilizate în şapte zile de la data validării, însă aproape jumătate din cei care le obţin nu fac acest lucru, preciza ministrul mediului.
„Acest lucru cu siguranță îi va descuraja pe cei care se înscriu și nu folosesc voucher-ul respectiv. Anul viitor cu siguranță va trebui să reanalizăm și condițiile de piață. Există posibilitatea creșterii valorii, există posibilitatea și de a extinde limitările și interdicțiile pentru cei care nu și-au folosit voucherele și putem analiza și eficiența programului pe fiecare componentă. Acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeași decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program și de a ne focusa pe cele care au un efect mare asupra facturi”, a explicat Tanczos Barna.
Din 12 decembrie vor putea fi generate ­voucherele pentru laptopuri şi tablete, iar înainte de Crăciun va începe ultima etapă, cea din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele.