Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a afirmat, ieri, că instituţia pe care o conduce va achiziţiona anul viitor 2.100 de bodycam-uri ce vor fi folosite de poliţiştii din penitenciare, potrivit Agerpres.
„Un element important ce dorim să-l scoatem în evidenţă este dotarea poliţiei penitenciare cu 2.100 de camere portabile de tip bodycam, lucru care va permite un grad crescut de transparenţă în interacţiunea dintre poliţistul de penitenciare şi persoanele private de libertate în derularea programului zilnic practic. De câte ori va exista, să spun, un incident în stare incipientă, aceste bodycam-uri s-au dovedit foarte eficiente în toate structurile de poliţie şi s-a demonstrat că descurajează foarte mult escaladarea unor confruntări verbale sau chiar fizice”, a declarat Dan Halchin, în cadrul unei conferinţe susţinute la sediul ANP.
El a mai spus că în ultimii doi ani au fost date în folosinţă peste 700 de noi locuri de cazare pentru deţinuţi.
„În anul 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum care presupune dezvoltarea acestei infrastructuri, pentru combaterea supraaglomerării pe o perioadă de patru ani. Primul an al acest document programatic a fost 2021, când au fost planificate a fi date în folosinţă un număr de 210 locuri noi de cazare. Administraţia Naţională şi unităţile din teritoriu s-au străduit, au atins această cifră, au chiar depăşit-o puţin, am dat în folosinţă anul trecut 216 locuri. Anul acesta, în acelaşi document, au fost planificate a fi date în folosinţă 445 de noi locuri de cazare şi, la fel, prin eforturi instituţionale consistente şi susţinute, suntem astăzi în măsură să să anunţăm că am dat în folosinţă un număr de 505 locuri. Deci, cu 60 mai multe decât au fost planificate iniţial. (…) Deci, în total avem 723 de noi locuri în care persoanele private de libertate se vor muta, o parte din ele sunt deja populate, lucru pe care noi îl considerăm că este o performanţă, o performanţă deosebită”, a arătat Halchin.
Potrivit acestuia, sumele aproximative pe acest sector au fost în cuantum de 17 milioane de lei pentru 2022, cele 723 de noi locuri fiind date în folosinţă cu această sumă, iar pentru 2023, pentru cele 1.275 de locuri ce ar urma să fie construite, sunt prevăzuţi 12 milioane de lei.