Organismul de conducere al Bisericii Ciprului l-a ales pe Georgios- un teolog şi fost profesor de chimie- în fruntea sa, în locul arhiepiscopului Hrisostom al II-lea care a trecut la Domnul, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
Georgios, 73 de ani, va conduce această biserică ortodoxă care dispune de o vastă influenţă politică şi socială în Cipru. Georgios a fost ales de majoritatea celor 16 membri din Sfântul Sinod cipriot. Custode al Bisericii după trecerea la Domnul a lui Hrisostom al II-lea, Georgios i-a fost apropiat arhiepiscopului care, printre altele, a recunoscut independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene faţă de Rusia, aminteşte Reuters.
În urma votului public exprimat la 18 decembrie, noul arhiepiscop a fost ales dintre trei candidaţi. După votul din 18 decembrie Georgios se afla pe locul doi, la distanţă mare în spatele lui Athanasios de Limassol.
Athanasios, considerat un ultra-conservator de către adversarii săi, dar foarte iubit de credincioşi, a câştigat votul public şi la ultimele alegeri pentru funcţia de arhiepiscop ce au fost desfăşurate în anul 2006, dar nu a preluat conducerea nici atunci în urma jocurilor de culise desfăşurate de alţi clerici, mai notează Reuters.