Marea Ciumă, Ciuma Neagră sau Marea Moarte, după cum a rămas cunoscut în istorie valul de ciumă bubonică din secolul al XIV-lea, a avut și are efecte până astăzi. Mai mult, ne-a schimbat pe noi, oamenii, din punct de vedere evolutiv și a dus la probleme de sănătate care se resimt și în prezent.
Cel puțin asta se susține într-un studiu publicat în revista Nature și semnat de o echipă internațională de specialiști, potrivit Hotnews. Prin studiul respectiv, oamenii de știință au vrut să afle dacă și ce schimbări a produs ciuma bubonică în rândul supraviețuitorilor și a urmașilor acestora.
Pentru asta, au analizat scheletele a peste 500 de indivizi proveniți din trei perioade istorice: anterior Marii Ciume, contemporani și post eveniment. A reieșit că indivizii care prezentau un set identic de copii ale unei gene numite ERAP2 au avut șanse cu circa 50% mai mari decât restul ca să supraviețuiască. Practic, asta i-a ajutat pe ei să treacă mai departe și, fiind o mutație benefică, s-a transmis și urmașilor, ca să îi facă mai rezistenți.
Partea negativă, spun cercetătorii, este că mutația respectivă ne-a modificat genomul și ne predispune azi la afecțiuni imunitare, boala Crohn sau artrita reumatoidă, acesta fiind doar unul dintre exemple.