Violeta Stoica

Cu o suprafață utilă de 3.266 de metri pătrați, imobilul în care își desfășoară activitatea Primăria și Consiliul Local Breaza este, așa cum era de așteptat, foarte scump de administrat. În afară de faptul că acest sediu a fost construit în baza unui împrumut și a costat circa 5 milioane de euro, fiind inaugurat în octombrie 2007, prețurile tot mai mari la gaze naturale au sporit, în ultimii ani, cuantumul cheltuielilor cu energia electrică și gaze naturale.
Astfel că autoritățile locale au gândit un proiect pentru asigurarea încălzirii imensei clădiri cu ajutorul energiei geotermale, sediul autorității locale din Breaza fiind, practic, primul sediu administrativ din județul Prahova care ar urma să utilizeze alte variante pentru căldura pe timpul sezonului rece.
Potrivit primarului localității, Bogdan Novac, se estimează ca, după finalizarea lucrărilor pentru instalarea pompelor de căldură și a celorlalte echipamente necesare, să se reducă din cheltuielile cu energia termică cu un procent de până la 70%. Este vorba despre proiectul ”Sistem hibrid goetermal și de eficiență energetică pentru clădirea Primăriei Breaza”, care are deja un contract de finanțare semnat din fonduri norvegiene, a cărui valoare totală se ridică la 398.823 euro, din care valoarea grantului este de 339.000 de euro, reprezentând 85% din valoarea cheltuielilor eligibile. La data de 30 septembrie 2021, Primăria Breaza a depus cerere de finanțare în cadrul aplicației pentru fonduri norvegiene nerambursabile ale Programului energetic pentru România, secțiunea geotermal, iar în luna martie a acestui an, Statul Norvegian – Innovation Norway EEA and Norway Grants 2014-2021 a semnat și transmis către promotorul proiectului, UAT oraș Breaza, Contractul de finanțare cu numărul de referință 2021/331973 semnat electronic, pentru a fi semnat de reprezentantul legal al orașului Breaza.
Prin proiect se urmărește modernizarea sistemelor de încălzire prin înlocuirea centralelor termice pe gaz existente – care au un consum ridicat de combustibili fosili- cu pompe termice geotermale, completarea sistemului de încălzire cu elemente de eficiență energetică, precum și achiziționarea și instalarea sistemului digital pentru operare și mentenanță.
În prezent, Primăria Breaza a lansat licitația pentru furnizare schimbător de căldură, proiectare, execuție și montaj, terasamente și instalații îngropate, echipamente și lucrări necesare pentru realizarea acestui proiect. În Prahova, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești mai are un proiect similar, prin care se dorește furnizarea agentului termic în campus cu ajutorul energiei geotermale.