Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii, actualizate, sunt încărcate pe pagina oficială a Uniunii Europene (UE), iar prin acest demers România a închis şi un caz de infringement, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.
„Avem această obligaţie respectată şi urmează pasul numărul 3 în cadrul acestui proiect – Planul de management, în 2023. Sunt convins că, alături de Banca Mondială, vom reuşi să ne ţinem de termen şi să avem proiectul terminat aşa cum trebuie», a subliniat demnitarul, în cadrul unei sesiuni de informare şi prezentare a Hărţilor de Hazard şi de Risc la Inundaţii, actualizate.
Acesta a menţionat, totodată, că actualizarea Hărţilor de Hazard şi Risc la Inundaţii de către România reprezintă rezultatul unei activităţi ştiinţifice derulată alături de Banca Mondială.
Pe data de 29 septembrie a acestui an, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, României şi Slovaciei să îşi actualizeze Hărţile de Hazard şi de Risc de Inundaţii, în conformitate cu Directiva privind inundaţiile (Directiva 2007/60/CE).
«În luna februarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Ciprului, Greciei, Lituaniei, României şi Slovaciei, deoarece nu au fost primite informaţii cu privire la acest proces. De atunci, cele şase state membre încă nu au adoptat hărţi actualizate şi/sau nu au prezentat un raport Comisiei cu privire la acestea. În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate adresate celor şase state membre, care dispun acum de două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri», preciza Executivul comunitar, la momentul respectiv. La scurt timp după această informare, pe 30 septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) informa că Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) reactualizate, elaborate în cadrul proiectului RO-FLOODS, au fost transmise către Comisia Europeană şi că se aşteaptă ultima validare pentru Pachetul de date descriptive.
«România este în faza finală a procesului de raportare a obligaţiilor în calitate de Stat Membru, în conformitate cu Directiva Inundaţii, şi a transmis, în ultima săptămână, către Platforma EIONET a Comisiei Europeane, toate datele şi informaţiile necesare raportării Hărţilor de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) reactualizate în cadrul Ciclului II, elaborate în proiectul RO-FLOODS. Precizăm că acest proces de raportare constă în transmiterea de către ţara noastră a 3 tipuri de pachete/documente. În acest moment, România a primit confirmarea pentru finalizarea raportării aferente pachetelor de documente suport şi de date spaţiale, urmând ca, în perioada imediat următoare, să primească confirmarea verificării de calitate pentru datele descriptive transmise deja şi care să constate încheierea procesului de raportare», se menţiona într-un comunicat al instituţiei.
Astfel, România a îndeplinit integral solicitările forului european cuprinse în avizul motivat transmis cu o zi înainte, de către reprezentanţii Comisiei Europene, privind actualizarea hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, în conformitate cu directivele europene.
RO-FLOODS are ca scop reactualizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, precum şi a Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii pentru perioada 2022-2027 de la nivelul tuturor celor 11 Administraţii Bazinale de Apă.
Valoarea totală a proiectului este de 139,996 milioane de lei, din care suma eligibilă nerambursabilă este de 118,548 milioane de lei, iar cofinanţarea de 21,448 milioane de lei.