* Ploieștenii de la bloc vor plăti agentul termic la același tarif ca iarna trecută

N.Dumitrescu

Întruniți, joi, într-o ședință cu caracter extraordinar, aleșii locali ploieșteni au votat și proiectul de hotărâre ce a vizat aprobarea bugetului societății Termo Ploiești, noul operator de termoficare al orașului.
Având în vedere faptul că societatea a fost înființată în luna septembrie a.c., aprobarea bugetului acesteia pentru perioada octombrie-decembrie 2022, care la capitolul cheltuieli totale are trecută suma de 69.146,57 mii de lei, era considerată o urgență, deși, atât primarul Andrei Volosevici, cât și unii dintre consilieri au admis că este vorba despre ”un buget deficitar”, având în vedere faptul că, până în momentul de față, cei din cadrul societății nu au reușit să facă niciun fel de calcule și în ceea ce privește viitoarele încasări, principala cauză fiind demisiile în lanț ale celor din conducere.
”Aprobarea bugetului societății înseamnă cumpărarea de gaz și furnizarea apei calde și a căldurii pentru ploieștenii care stau la bloc, în continuare”, a ținut să declare edilul ploieștean în plenul ședinței, acesta recunoscând, totodată, că ”sunt și probleme în furnizarea agentului termic în oraș, mai ales în zona de nord, pentru că este capăt de linie”. De altfel, joi, societatea Termo Ploiești a făcut publică o nouă listă a avariilor din oraș, mult mai multe decât în ziua precedentă, pe lângă un lung șir de blocuri unde se oprise furnizarea agentului termic fiind și câteva instituții publice, printre care și sediile de la teatrul de păpuși, APIA, ITM și cel al finanțelor locale. Mai trebuie adăugat faptul că nici această ședință nu a fost scutită și de deja obișnuitele contre între primar și unii dintre consilieri, mai ales cei liberali, colegi de partid ai edilului, de data aceasta discuția fiind pe tariful care li se va percepe ploieștenilor la agentul termic.
Concluzia a fost că, până la sfârșitul acestui an, ploieștenii care stau la bloc vor achita un tarif de 222, 49 lei/Gcal inclusiv TVA, așa cum s-a achitat și iarna trecută și cum se prevede și într-o hotărâre a legislativului local aprobată în anul 2019, pentru menținerea acestui tarif și din ianuarie 2023 fiind nevoie de o nouă hotărâre în acest sens. Una peste alta, aprobarea bugetului operatorului de termoficare de la nivelul Ploieștiului, care oferă siguranța furnizării apei calde și a căldurii în apartamentele ploieștenilor, era mai mult decât necesară având în vedere faptul că, potrivit celor de la Agenția Națională de Meteorologie, în următoarele zile, așa cum s-a văzut chiar de joi, vremea se va răci semnificativ, probabilitatea pentru ploi fiind ridicată până pe 22 noiembrie a.c.
Oricum, joi, și la stațiile meteo existente pe teritoriul județului Prahova, temperaturile înregistrate confirmau că, într-adevăr, vremea este în concordanță cu anotimpul din calendar, adică rece. Astfel, la ora 11.00, fuseseră înregistrate ­următoarele valori: la stația meteo de la Câmpina 7,8 grade C, Ploiești 8,8 grade C, Sinaia Cota 1.500 4, 4 grade C, Vârful Omu minus 1,5 ­grade C, în condițiile în care stratul de zăpadă depusă, la ora 8.00, măsura 2 cm.