* La Ploiești, încă de luna trecută s-a dispus constituirea ­Comandamentului pentru deszăpezire

N. Dumitrescu

Având în vedere răcirea vremii, primarii prahoveni au fost atenționați să fie pregătiți pentru sezonul rece, astfel încât căderea primei ninsori să nu-i prindă pe picior greșit. Semnalul a venit, la sfârșitul săptămânii trecute, din partea prefectului județului,Virgiliu Nanu, care le-a cerut celor care conduc cele 104 localități din Prahova să reanalizeze gradul de pregătire pentru sezonul rece 2022-2023 și să identifice eventualele dificultăţi, dar și să-și îmbunătățească, în mod special, capacitatea de reacţie în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă. Astfel, prefectul le-a recomandat primarilor, în calitatea pe care aceștia o au la nivelul localităților, respectiv și de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, următoarele: constituirea şi completarea rezervelor de combustibili; asigurarea gradului de acoperire a stocurilor de materiale antiderapante; asigurarea utilajelor necesare pentru deszăpezirea drumurilor; încheierea contractelor de deszăpezire. ”La stabilirea mǎsurilor preventive, precum şi la primirea avertizǎrilor/atenţionǎrilor meteorologice privind scăderea accentuatǎ a temperaturilor și prezența viscolului, primarii vor avea în vedere întocmirea/ reactualizarea evidenţei persoanelor aflate în dificultate, în scopul monitorizării şi aplicării măsurilor de prevenire a riscurilor. De asemenea, la primirea avertizărilor/atenţionărilor meteorologice, aceștia vor dispune, cu celeritate, instituirea serviciului de permanenţă în vederea monitorizării cu maximă atenţie a evoluţiei fenomenelor meteorologice, pentru a se putea interveni în timp util la apariţia unor eventuale situaţii de urgenţă”, se mai arată în documentul transmis de Instituția Prefectului Județul Prahova, prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu din județul Prahova le-a cerut primarilor ”o mobilizare exemplară” în gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice specifice sezonului rece. Trebuie menționat faptul că, la Ploiești, prin dispoziție a primarului Andrei Volosevici, semnată luna trecută, s-a dispus deja constituirea Comandamentului pentru deszăpezire pentru iarna 2022-2023. Destul de stufos, documentul de 40 de pagini prevede, negru pe alb, cam tot ceea ce ar trebui să se întreprindă pe străzile orașului, în caz de polei, la prima ninsoare ori când zăpada are până la 10 cm sau 20 de cm.
Primarul Andrei Volosevici a semnat dispoziția de constituire a Comandamentului pentru deszăpezire pentru iarna 2022-2033 pe data de 27 octombrie a.c., conform documentului, chiar acesta fiind șeful acestei structuri, la nevoie edilul urmând să fie înlocuit de către administratorul public al orașului, Simona Albu. S-a decis și unde vor fi butoanele de comandă ale acestui comandament, care va funcționa 24 din 24 de ore, inclusiv în zilele de sărbători legale, respectiv la sediul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești.
Și asta deoarece, la această instituție, care are sediul în zona centrală, în Piața Victoriei, funcționează și Dispeceratul Primăriei Ploiești, care are la dispoziție două linii telefonice fixe: 0244/984 și 0244/595.063, o linie telefonică mobilă 0752.027.539, dar și linia telefonică gratuită a primarului orașului – 0800.800.884. Din structura Comandamentului de deszăpezire mai fac parte, pe lângă operatorul care se ocupă de activitatea de curățenie căi publice și deszăpezire din oraș – S.C. Blue Planet Services SRL- și reprezentanți ai RASP, ai SGU, TCE și ai Poliției Locale Ploiești, dar și din alte direcții și servicii ale administrației ploieștene, fiind fixate o multitudine de reguli ce țin de același obiectiv – deszăpezirea orașului.
”Reprezentanții Biroului Poliției Rutiere a municipiului Ploiești și ai Poliției Locale Ploiești vor ține legătura permanent cu Dispeceratul Primăriei Ploiești și vor sesiza prompt schimbările atmosferice ce survin pe timp de noapte, precum și starea carosabilului. În situația în care aceștia vor constata apariția poleiului sau începutul ninsorii, vor lua legătura, operativ, cu Dispeceratul Primăriei Ploiești, care urmează să ia legătura la rândul lor cu inspectorii din cadrul Biroului de salubritate și protecția mediului din cadrul RASP, care sunt în grafic în tura respectivă (în două ture a câte 12 ore). Aceștia anunță dispeceratul operatorului SC Blue Planet, în vederea luării măsurii de combatere a poleiului sau a zăpezii”, se menționează în dispoziția de constituire a Comandamentului de deszăpezire pentru iarna 2022-2023. Așa cum se mai arată în documentul la care ne referim, au fost stabilite și care sunt materialele antiderapante- sau care va fi amestecul acestora, în diferite proporții- ce vor fi folosite pentru prevenirea și combaterea poleiului, a straturilor de zăpadă sau gheață ce se vor forma pe partea carosabilă, pe perioada sezonului rece. În context, s-a mai stabilit că în Ploiești vor fi trei depozite cu materiale antiderapante, fiecare dintre acestea urmând să constituie baza de intervenție pentru zone distincte ale orașului, în condițiile în care, pentru deszăpezire, străzile au fost grupate, după importanța lor, pe două niveluri de acțiune. Totodată, au fost stabiliți și timpii în care se va interveni, atât pentru combatarea poleiului, cât și în funcție de mărimea stratului de zăpadă. ”Combaterea poleiului pe toate străzile din nivelul 1 de intervenție se va finaliza în maximum 4 ore, astfel încât carosabilul să fie circulabil, în condiții normale. Combaterea poleiului pe toate străzile din Ploiești (nivelul 1 și 2) se va finaliza în maximum 6 ore, inclusiv pe trotuarele bulevardelor și străzilor principale. (…) La apariția poleiului și a precipitațiilor sub formă de ninsoare slabă, când stratul de zăpadă este de până la 10 cm, se acționează pe toate străzile din Ploiești cu utilajele operatorului. Când zăpada este între 10-20 cm, străzile de nivelul 1 trebuie să fie circulabile, pe ambele sensuri, în cel mult 12 ore de la primirea dispoziției de intervenție a Comandamentului de deszăpezire, acționându-se continuu cu mijloacele din dotare. După încetarea ninsorii și asigurarea unei stări bune de circulație pe străzile din nivelul 1, se va acționa și pe străzile din nivelul 2 (legăturile cu arterele principale și străzile din cartiere)”, se mai arată în document.
Rămâne de văzut, însă, dacă tot ceea ce este trecut în dispoziția ce a stat la baza constituirii Comandamentului de deszăpezire pentru iarna 2022-2023 la Ploiești se va și pune în practică. Asta în funcție și de starea vremii, pentru că, după cum se știe, vremea poate oricând să întoarcă foaia, mai ales în perioada sezonului rece. Oricum, în documentul de 40 de pagini în care sunt stabiliți pașii pentru deszăpezirea Ploieștiului s-a menționat și faptul că operatorul în sarcina căruia stă această activitate – S.C. Blue Planet Services SRL – va fi sancționat în cazul în care nu respectă timpii de intervenție.