Ieri, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța femeilor în funcții de conducere, dar și despre faptul că România rămâne codașă la acest capitol, potrivit euractiv.ro. Acesta și-a început discursul afirmând că, încă de la începutul primului mandat de președinte, a afirmat „clar și răspicat”, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați. „Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante. Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină”, a spus Iohannis în cadrul Conferinței internaționale „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Senat.
De asemenea, legat de perioada „extrem de complicată” în care ne aflăm, marcată de război, Iohannis spune că a văzut cum atât de multe femei și-au asumat salvarea și punerea în siguranță a copiilor și a familiilor lor, cu speranța că într-o zi se vor putea întoarce la o viață liniștită, trăită în pace. „Femeile ucrainene au demonstrat mult curaj și o forță incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară”, a punctat șeful țării. Klaus Iohannis a mai explicat și că „femeile însă nu au doar un rol major în familie, ci își asumă și performanțe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică”. Inegalitățile de gen din România sunt printre cele mai mari la nivel european, potrivit unui raport al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung, citat de Adevărul.ro. Situația nu s-a îmbunătățit în ultimii ani, ba dimpotrivă, atrag atenția sociologii.
În ritmul în care societatea românească se preocupă să elimine decalajele de gen, femeile din România ar mai avea cel puțin încă un veac de inegalitate de înfruntat, notează un raport al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), cea mai veche fundație politică din Germania. Cel puțin asta este ceea ce sugerează evoluția indicelui parității de gen calculat de Forumul Economic Internațional în 2021. Raportul Forumului arată că, pentru majoritatea țărilor ce au aparținut fostului bloc socialist, decalajele de gen ar putea fi eliminate abia peste 134 de ani, un declin față de evaluarea din 2020 care indica o durată de 107 ani. România se remarcă prin regresul cel mai pronunțat comparativ cu restul țărilor luate în considerare – 2,4 puncte procentuale.
Guvernul României numără doar două femei în funcțiile de ministre: Gabriela Firea – Ministerul Familiei și Ligia Deca, recent numită în locul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației.
De asemenea, în Parlamentul României doar 17% dintre aleși sunt femei.