Luiza Rădulescu Pintilie

Robotica – o știință multidisciplinară, aflată la granița dintre inginerie, știință și tehnologie – a devenit deja parte a vieţii noastre şi lumea viitorului nu mai poate fi închipuită fără aceasta. De altfel, dincolo de ceea ce se întâmplă în marile laboratoare de cercetare ale lumii, în băncile şcolilor creşte şi se educă încă de pe acum o generaţie care nu numai că vă trăi în acel viitor, dar care îi şi dă viaţă, imaginând, construind şi mânuind roboţi. Nu mai este, de mult timp, o noutate faptul că, de la vârste din ce în ce mai scăzute, copiii şi tinerii devin consumatori de tehnologie, iar educaţia STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics – reprezintă o modalitate prin care procesul de învăţare este coordonat şi stimulat. De fapt, acest concept – despre care în România a început să se vorbească destul de recent, dar care este considerat „un punct cheie” în formarea tinerelor generaţii pentru viitor – se află în centrul unui important eveniment pe care îl va găzdui Ploieştiul începând de astăzi. Sub genericul „Zilele roboticii”, în perioada 18-20 noiembrie a.c., spaţiul larg al Sălii Coloanelor din Palatul Culturii va deveni un univers al creativităţii, al imaginaţiei, al jocului, în fapt al unei punţi de legătură între prezent şi viitor construită, cu entuziasm, cu o bună stăpânire a unor concepte multi şi interdisciplinare, dar şi cu o doză de anticipare şi vizionarism.
Cunoscute deja pentru performanţele lor naţionale şi internaţionale, echipele de robotică Ro2D2 şi Info (1) de la colegiile naţionale „Mihai Viteazul” şi „I.L. Caragiale” Ploieşti vor organiza, în parteneriat, un adevărat festival al roboticii, la care vor participa 20 de echipe din toată țara, între care se află membrii echipei Delta Force de la Liceul Naţional de Informatică Arad – campioni mondiali la Huston-Texas în sezonul competițional anterior.
Evenimentul face parte dintr-o serie de activități incluse în proiectul “Către generația viitorului prin educația STEM”, proiect pentru care echipa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” a obţinut cofinanțarea Consiliului Județean Prahova, iar sponsor al echipei Info (1) este Fondul Prahova pentru Educaţie, fond coordonat de Fundaţia Comunitară Prahova şi finanţat de OMV Petrom.

În fapt, cei care vor trece, în aceste zile, pragul… lumii roboţilor vor vedea cu propriii ochi ce presupune educaţia STEM şi modul în care concepte şi noţiuni teoretice prind… viaţă, urmărind sesiuni demonstrative cu roboți FTC, roboți Lego Mindstorm și Arduino sau modul în care funcţionează o imprimantă 3D. De asemenea, va fi prezentat sistemul inteligent de irigaţii realizat de elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” pentru Grădina Botanică Bucov.
În acelaşi cadru vor fi organizate ateliere practice şi vor fi susţinute discursuri motivaționale și diverse prezentări de către specialişti în domeniu – Luciana Baicea, de la Mind Architect: Mihai Raneti – CEO Cyberswarm Ploiești; Răzvan Costache – Director of Innovation, Bitdefender, precum și echipe de robotică, laureate la diferite concursuri naționale și internaționale.