* În Prahova, în ultimii ani, sute de cupluri au spus ”Da” după ­vârsta de 50 de ani, unele chiar și la 70 și 80 de ani!

N.Dumitrescu

Conform informațiilor primite de la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Prahova, până la începutul lunii noiembrie a.c., la nivelul județului Prahova au fost înregistrate în acest an 3.533 de căsătorii, peste 3000 de căsătorii fiind înregistrate și în ultimii doi ani, respectiv 3.729 anul trecut, iar în anul 2020 – 3.161.
Anul acesta, de pildă, cele mai multe căsătorii su fost înregistrate la Ploiești – 881, la Câmpina – 143, la Târgșoru Vechi – 101, în timp ce în comunele Lapoș, Salcia, Provița de Sus și Tătaru doar câte două cupluri au ales să-și unească, până la începutul lunii în curs, destinele. Potrivit unor recente studii, cum viața este într-o continuă mișcare, plină de provocări, dar și de lipsuri, și în România sunt destule persoanele care, la capitolul priorități, au pus pe primul loc activitatea profesională, ulterior făcând pasul și către întemeierea unei familii. Situația este valabilă și la nivelul județului Prahova, datele statistice arătând că drumul în doi poate începe la orice vârstă, inclusiv după a doua tinerețe! Concret, potrivit datelor solicitate Direcției Județene de Statistică Prahova, în primele nouă luni ale anului 2022 au fost înregistrate 148 de căsătorii în care mirii aveau vârsta de peste 50 de ani, în contextul în care anul trecut au avut loc 155 de asemenea căsătorii, iar alte 149 în anul 2020. Mai mult decât atât, se pare că atunci când există sentimente, vârsta din buletin chiar este considerată doar… un simplu număr, dovadă că, în ultimii doi ani, cinci cupluri cu vârsta de peste 70 ani au spus ”Da” în fața ofițerului de stare civilă, alte două căsătorii între soți care aveau aceeași vârstă, de peste 70 de ani, fiind oficiate și anul acesta, până în luna septembrie. De asemenea, din evidențele Direcției Județene de Statistică Prahova reiese faptul că, anul trecut, a avut loc și o căsătorie în care ambii soți aveau vârsta de peste 80 de ani! Pe de altă parte, se pare că nici diferența de vârstă nu mai contează atunci când se pune verigheta pe deget, anul acesta fiind înregistrată o căsătorie în care diferența de vârstă dintre soți a fost de 34 de ani, anul trecut fiind înregistrată, de asemenea, o altă căsătorie în care diferența dintre soți, la momentul căsătoriei, a fost de 34 de ani, iar acum doi ani, în cazul altui cuplu, diferenţa a fost de 36 de ani. De notat că au fost și căsătorii ale unor tineri care au spus ”Da” imediat după majorat, anul acesta fiind cazul a 52 de tinere, dar și a șase tineri care, având vârsta de 18 ani, au dorit să se prezinte la Serviciul de stare civilă. Cum, însă, din diferite motive, unele dintre primele mariaje se destramă, din statistici reiese și care este numărul persoanelor care au două sau mai multe căsătorii.
Astfel, anul acesta, în această ultimă postură s-au aflat 687 de mirese și 545 de miri care mai aveau la activ două sau mai multe căsătorii. În acelaşi timp, sunt destui prahoveni care și-au găsit jumătatea în afara granițelor României. Concret, anul acesta, 13 prahovence și-au găsit miri din Italia, alte 7 din Turcia și tot atâtea din Republica Moldova, 6 – din Spania, în timp ce 25 de prahoveni și-au ales soțiile din Republica Moldova, alți 5 din Ucraina, iar 4 din Filipine.