Doar 6% dintre tinerii din România au făcut vreodată un test HIV. 90% nu au primit niciodată din partea unui medic recomandarea de a efectua un astfel de test.
„Centre HIV” este prima aplicație din România de testare HIV, unde sunt centralizate 468 de instituții din 11 județe din România care oferă testare HIV gratuită și contracost.
În cadrul aplicației se oferă detalii precum localizarea instituției, programul de lucru, costul unui test, cât și detalii necesare pentru testarea infecției cu HIV, modalitățile de testare a persoanelor sub 16 ani și condițiile asigurării consilierii pre și post testare.
Cele 11 județe au fost alese în funcție de centrele universitare cu universități de medicină cuprinse ca asociații membre în FASMR, studenții la medicină din aceste centre urmând să promoveze aplicația de testare HIV în cadrul unităților de învățământ unde vor livra sesiuni de educație pentru prevenire HIV. Conceperea aplicației a plecat de la nevoia de profilaxie împotriva virusului HIV prin testare regulată în România și de la numărul semnificativ de noi cazuri de HIV din rândul tinerilor înregistrate în fiecare an.
Lipsa educației pentru sănătate sexuală și reproductivă în școli, precum și nevoia de accesibilitate la informații corecte și complete despre infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, au fost alți factori relevanți care au stat la baza creării acestei aplicații web.
În România nu există o aplicație pentru telefon care să includă date utile din teritoriu, inclusiv din zone marginalizate, legate de spitalele/centrele de testare HIV, testarea HIV fiind singura metodă de depistare a infecției.
Asociația Semper Musica a realizat o consultare națională a tinerilor cu privire la accesul acestora la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă acolo unde tinerii au menționat că se informează despre sănătatea sexuală și reproductivă în primul rând de pe Internet (84%) și în al doilea rând de la prieteni (43%). Cu toate acestea, cei mai mulți (89%) ar prefera să primească informații pe această temă la școală. Doar 12% declară că au primit astfel de informații la școală.
Consultarea a fost realizată în anul 2022 și a fost utilizat un eșantion de conveniență, constituit din tineri care au dorit să răspundă. Au răspuns la chestionar 17.513 tineri din toată țara, cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Când vine vorba despre drepturile omului, tinerii din mediul rural au ca principală sursă de informații școala (69% dintre respondenți), urmată de internet (44%).
Pentru informații privind sănătatea sexuală și reproductivă, 86% dintre respondenți folosesc internetul, iar 36% au ca sursă de informații prietenii.
Doar 32% dintre tineri declară că primesc informații cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă de la părinți. Tinerii chestionați afirmă că ar prefera să primească informații pe teme de sănătate sexuală în familie (53%) și la medic (41%). Bolile cu transmitere sexuală sunt menționate ca risc doar de 86% dintre respondenți. Îngrijorător este faptul că 21% dintre respondenții care declară că știu care sunt riscurile asociate sexului neprotejat ar alege să se expună acestor riscuri.
Cu toate acestea, informațiile pe care le au tinerii cu privire la sănătatea sexuală și reproductivă sunt incomplete.