Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Sărbătorim, în acest an, Ziua Armatei României într-un context internațional extrem de tensionat. La nivel istoric, este unul dintre momentele pe care nimeni din zona noastră, a Bătrânului Continent, nu ar fi crezut să le trăiască la aproape opt decenii de la sfârșitul celei mai mari conflagrații mondiale!
În vreme de pace, Armata este o structură despre care nu se vorbește foarte mult, dar care s-a menținut, de-a lungul anilor, pe primele locuri în rândul instituțiilor creditate de români cu cea mai mare încredere. Există și o posibilă explicație a acestei încrederi: indiferent de starea economică și socială, este nevoie de pace, de liniște la granițele României și, astfel, o structură militară stabilă este extrem de necesară.
Noi, românii, am trecut de-a lungul istoriei prin perioade grele, măcinate de conflicte regionale sau mondiale. De la luptele la baionetă, de acum un secol, la capacitățile actuale și cu sprijinul celorlalte state membre NATO, Armata a fost și va rămâne un reper de bază pentru integritatea teritorială a României.
De la Mărăşti, Mărăşeşti și Oituz – la participarea soldaților noștri în teatrele de operațiuni din întreaga lume, iar acum, la exercițiile comune alături de alte trupe NATO, Armata României este instituția de prestigiu a Statului Român, care deține resursele pentru asigurarea securității naționale.
În acest an, s-au făcut pași importanți pentru revigorarea industriei de apărare. Ministrul Economiei, colegul nostru social-democrat, Florin Spătaru, s-a aflat alături de angajații din acest domeniu. Lucrurile s-au schimbat și noi oportunități de colaborare pentru creșterea capacităților de producție au fost semnate în ultimele luni, în vederea revitalizării acestei industrii a cărei necesitate este cu atât mai stringentă cu cât cresc tensiunile militare și geopolitice din apropierea țării noastre.
România este o țară membră NATO, iar acest statut ne conferă atât drepturi, cât și obligații, în special în momente dificile precum cele pe care le parcurgem acum. Aflată pe flancul estic al NATO, România are un rol extrem de important la nivel internațional, pentru menținerea păcii și stabilității în regiunea noastră. Prin apartenența noastră la Organizația Tratatului Nord-Atlantic suntem apărați și trebuie să avem încredere că Armata României și-a consolidat statutul în cadrul acesteia.
Astăzi, 25 octombrie 2022, de Ziua Armatei României, trebuie să fim mai aproape de soldații români, de trupele care participă la exerciții militare sau se află departe de casă, de familiile lor, în teatrele de operațiuni din lume.
Este o zi-simbol a istoriei țării noastre, pentru că, la 25 octombrie 1944, localitatea Carei a fost eliberată de către ostaşii Armatei României. O zi care va rămâne întodeauna întipărită în cărțile de istorie ale neamului românesc, o zi în care îi omagiem pe soldații noștri căzuți pe câmpurile de luptă și le suntem recunoscători pentru sacrificiul lor!
Este nevoie, mai mult decât oricând, de pace și de securitate regională, iar pentru aceasta trebuie să conlucrăm, să contribuim la menținerea acestor simboluri în limitele normale.
Cu gândul și cu sufletul alături de eroii neamului nostru, de Ziua Armatei, să le transmitem urări de bine, sănătate și ”La mulți ani!” tuturor militarilor români!