Volumul total al comerţului României cu Kazahstan a fost 1,8 miliarde dolari în primele şapte luni din 2022, în creştere cu 73% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, ieri, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).
„Kazahstan este primul partener comercial al României din Asia Centrală şi investitor important în economia românească. În primele şapte luni din anul 2022, volumul total al comerţului României cu Kazahstan a fost de 1,8 miliarde dolari (+73% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021), exporturile însumând 40 milioane dolari (+308%), iar importurile 1,8 miliarde dolari (+71%)”, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, soldul a fost de 1,8 miliarde dolari în favoarea Republicii Kazahstan, importurile României din această ţară constând, în proporţie de 96%, din ţiţei.
În România sunt înregistrate 46 societăţi mixte româno-kazahe, volumul capitalului investit fiind de 292.300 dolari. „Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), prin Departamentul de Comerţ Exterior (DCE), a asigurat organizarea şi secretariatul celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale ro­mâno-kazahe de colaborare economică, desfă­şu­rată în perioada 6-7 octombrie ac, la Nur-Sultan (foto), R. Kazahstan. Delegaţia instituţiei de resort a fost condusă de Dimitrie-Horaţiu Clepan, secretar de stat”, se mai precizează în comunicat.