Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloș, a fost prezent, ieri, la Ploiești, pentru semnarea unuia dintre cele mai ample proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din România. Alături de președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, și directorul general al operatorului Hidro Prahova SA, Dorian Ilian Leţea, ministrul a parafat contractul de finanțare privind implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020”, o investiție totală de aproximativ 690 milioane de euro, inclusiv TVA, 85% din această sumă reprezentând fonduri europene nerambursabile. ”Cer seriozitate maximă din partea Hidro Prahova în implementarea acestui proiect. Vreau să respectăm termenele asumate, de finalizare a proiectului până în 2025, și să oferim prahovenilor lucrări de cea mai bună calitate de care să se bucure generațiile ce vor urma“, a declarat șeful administrației județene, Iulian Dumitrescu, după semnarea contractului de finanțare.
Pe de altă parte, Ioan-Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a remarcat faptul că județul Prahova va ajunge, după implementarea acestui proiect, ”la o rată de conformare de 95% la nivelul judeţului, ceea ce nu este puţin lucru, ţinând cont că, pe viitor, una dintre cele mai mari provocări, dincolo de criza energetică şi cea potenţială a alimentelor, poate fi şi problema apei. Din acest punct de vedere, dumneavoastră vă luaţi toate măsurile necesare pentru ca acest serviciu public să fie la cei mai înalţi parametri de calitate“.
Dorin Ilian Leţea, directorul general al Hidro Prahova SA, a menționat că societatea este gata pentru lansarea procedurilor de atribuire pentru zece contracte de lucrări. ”Acestea au deja realizate inclusiv proiectele tehnice, urmând ca, după atribuire, să intre direct în execuţie. Estimăm ca, în primăvara lui 2023, să începem şantierele“, a precizat Lețea.
Obiectivul Proiectului vizează extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în 42 de localități din județul Prahova: Adunați, Albești Paleologu, Aluniș, Ariceștii Zeletin, Azuga, Băicoi, Balta Doamnei, Bălțești, Bănești, Bertea, Breaza, Bușteni, Câmpina, Cărbunești, Cerașu, Comarnic, Drăgănești, Dumbrava, Fulga, Gherghița, Izvoarele, Mizil, Păcureți, Podenii Noi, Poiana Câmpina, Poienarii Burchii, Provița de Sus, Provița de Jos, Sălciile, Scorțeni, Sinaia, Șirna, Slănic, Șoimari, Ștefești, Surani, Telega, Tinosu, Tomșani, Urlați, Vălenii de Munte și Vărbilău. Pentru sectorul de apă, investițiile vor viza următoarele obiective: reabilitarea a 15 surse de apă (10 foraje și 5 surse de suprafață), execuția a 26 puțuri forate noi, reabilitarea/înlocuirea/execuția a 104,34 km conducte de aducțiune, reabilitarea/extinderea a 306,84 km rețele alimentare cu apă, construcția/reabilitarea a 32 stații de pompare apă, construcția/reabilitarea a 14 stații pentru clorinarea apei, construcția/reabilitarea a 18 stații de tratare a apei și construcția/reabilitarea a 30 rezervoare de apă. Pe de altă parte, pentru sectorul de apă uzată, în proiect sunt cuprinse investiții privind extinderea rețelelor de canalizare existente, înființarea de rețele pentru canalizare și stații de epurare, astfel: construirea a patru noi stații de epurare, construirea a 325 stații de pompare apă uzată, extindere/construire/reabilitare rețele de canalizare – 481,29 km și conducte de refulare, pe 89,80 km.