Sezonul rece care ne așteaptă înseamnă o întoarcere la normalitate, în condițiile în care pandemia de COVID-19 se apropie de final, iar această normalitate poate însemna și „un sezon de gripă în toată puterea cuvântului”, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, Adrian Marinescu- medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
„Mă aștept să fie un sezon de gripă cu probleme, poate mai mari decât înainte de pandemie”, afirmă Adrian Marinescu.
Acesta amintește că gripa a pus probleme în țara noastră, și nu numai, aproape în fiecare an, dacă ne uităm la perioada dinaintea pandemiei, iar termenul de comparație nu ar trebui să fie ultimii 3 ani, ci sezoanele de gripă de dinaintea pandemiei: „Vă amintesc că în anii dinaintea pandemiei am avut epidemie de gripă. Și a fost și mai rău de atât, cu 10 ani înainte, când a fost declarată pandemie de gripă.”
Comparativ cu anii dinaintea pandemiei, sistemul imunitar este acum mai puțin echilibrat, iar vaccinarea împotriva gripei a fost, în perioada pandemiei, la un procent foarte scăzut. Din aceste motive, Adrian Marinescu spune că „toți acești factori pot duce la un sezon gripal normal și cu ceva agresivitate suplimentară”: ”În primul rând, acest sezon înseamnă întoarcerea la normalitate. În condițiile în care pandemia se apropie de final, trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmpla înainte de pandemie. Ne aducem aminte că aceste sezoane de gripă ne-au pus de fiecare dată probleme. Cu atât mai mult cu cât sistemul imunitar este mai puțin echilibrat după pandemie – prin faptul că 80% dintre români au trecut cel puțin o dată prin infecția cu SARS-CoV2, că vaccinarea împotriva gripei din acești ani a fost la un procent foarte scăzut. Toți acești factori pot duce la un sezon gripal normal și cu ceva agresivitate suplimentară”, afirmă directorul medical al Institutului Matei Balș.
Dr. Adrian Marinescu subliniază că nu putem ști exact dinainte cum va fi, însă „trebuie să ne pregătim. Nu putem face decât o prognoză pe datele pe care le avem. Nu știm sigur că vom avea multe cazuri grave, trebuie doar să fim prudenți.”
”Ne așteptăm să fie un sezon de gripă în toată puterea cuvântului”, este concluzia directorului medical al Institutului Matei Balș.