Violeta Stoica

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, și directorul general al ANPC, Paul Anghel, au avut ieri, la Ploiești, o întâlnire cu operatorii economici din domeniul HoReCa din județul Prahova, dar și o parte dintre primarii localităților în care aceștia își desfășoară activitatea. La discuțiile care au vizat problemele specifice domeniului HORECA au luat parte și prefectul Virgiliu Nanu, subprefectul Emil Drăgănescu și comisarul șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Ploiești, Ion Iordăchescu. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului Prahova, a fost făcut un apel către participanți, ca atunci când întâmpină probleme și au nevoie de audit sau consiliere, să nu ezite să solicite acest sprijin la comisariatul de care aparțin, urmând ca atunci când este efectuată verificarea în vederea auditării să fie trasate sarcini și să fie asumate termene de remediere stabilite de comun acord cu operatorul economic.
Pe de altă parte, printre subiectele de discuție s-au aflat și noile reglementări privind informarea consumatorilor la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică.
”De acum fiecare consumator va ști cu exactitate ce ingrediente și în ce pondere se află în preparatele pe care le comandă la restaurant. Acest lucru este reglementat printr-un ordin al președintelui ANPC, publicat în Monitorul Oficial, care precizează că informațiile pentru orice ingredient ce depășește 20 g sunt obligatorii a fi afișate pe etichete, liste meniu și site-uri, în cazul comenzii la distanță”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Prahova.
”Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități și ingrediente, pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm, și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi”, afirmă Horia Constantinescu, șeful ANPC.