Marea Britanie, liderii lumii și membrii caselor regale din întreaga lume şi-au luat ieri rămas bun de la Regina Elisabeta, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant, la care au asistat peste două milioane de oameni, a transmis Agenţia Reuters, preluată de Agerpres şi Hotnews. Un clopot din Westminster Abbey a fost tras de 96 de ori, numărând anii de viață ai reginei. Abaţia Westminster, care a găzduit funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se află în centrul istoriei monarhiei britanice de aproape un mileniu, a scris AFP. Moartea Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, a scos la iveală o combinație de tradiții și ceremonii care nu au mai fost văzute de la moartea penultimului monarh britanic, tatăl ei, George al VI-lea, în 1952, a notat The Guardian
Procesiunea care a dus sicriul reginei Elisabeta la Westminster Abbey pentru funeraliile de stat și apoi la Windsor pentru înmormântare a fost în conformitate cu tradiția monarhiei britanice, potrivit AFP. O astfel de tradiție a avut loc la slujba de înmormântare desfășurată la Capela Sf. George de la Castelul Windsor, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei propriu-zise de înmormântare la care au participat doar membri apropiați ai familiei şi la care nu au avut acces fotografi şi nici camerameni.

În timpul slujbei, care a fost condusă de decanul Windsor, David Conner, bijutierul coroanei a îndepărtat de pe sicriu Coroana imperială, globul şi sceptrul de pe sicriu şi le-a aşezat pe altar, pentru a separa simbolic regina de coroana ei. Coroana este împodobită cu 2.901 pietre prețioase, inclusiv diamantul Cullinan II, Safirul Sfântului Eduard, Safirul Stuart și Rubinul Prințului Negru.
În crucea coroanei este un safir octogonal, safirul St. Edward, cu o istorie mai veche decât orice altă piatră prețioasă din colecția regală. Globul suveranului a fost creat pentru încoronarea lui Carol al II-lea în 1661. Globul este o sferă aurie de 16,5 cm în diametru și are o bandă de perle și pietre prețioase în centru. Pe glob este un ametist. Globul este un simbol religios și reprezintă rolul monarhului ca apărător al credinței ca conducător al Bisericii Angliei. Sceptrul regal are o lungime de 92 de centrimetri și are în vârf un diamant Cullinan I.
Pe sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost pusă și o scrisoare scrisă de mână de fiul său, Regele Charles al III-lea: „In loving and devoted memory, Charles R.” (n.n. – În amintirea iubirii și devotamentului).
De asemenea, Lordul Chamberlain, baronul Parker, fostul şef al MI5, a spart „bagheta” şi a aşezat-o pe sicriu, semnificând sfârşitul serviciului său în favoarea reginei. Marinari din Royal Navy au tras cu ajutorul unor frânghii sicriul montat pe un afet de tun, în timp ce alţii, aproximativ 142, în total, s-au aflat în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.
Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Buchetele de flori cu care a fost ornată abația au inclus și crenguțe de mirt, folosite și în buchetul de nuntă al Reginei, așa cum este tradiția regală. Westminster Abbey este locul unde regina s-a căsătorit în 1947 și a fost încoronată în 1953.
Iată cum a fost stabilit programul complet al funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a: orele 08.00 – 10.30 – ultimul priveghi la sicriul Reginei, la Westminster Hall; 12.30 – sicriul Reginei a fost transportat pe un afet de tun de la Westminster Hall la Westminster Abbey; 13.00 – 14.00 – au avut funeraliile de stat la Westminster Abbey | Funeraliile au fost conduse de Diaconul de Westminster şi Arhiepiscopul de Canterbury;14.00 – 15.00 – Sicriul Reginei a fost transportat la Wellington Arch (Cortegiul funerar s-a deplasat prin piaţa Parlamentului, Whitehall, Constitution Hill şi The Mall, pe lângă Palatul Buckingham);
15.00 – 18.00 – Sicriul a fost transportat la Palatul Windsor, acolo a avut loc o nouă slujbă la Capela St. George; 18.00 – Slujba de înmormântare a fost condusă de diaconul de Windsor. La sfârşitul slujbei, sicriul Reginei e a fost coborât în Cripta Regală, acolo unde Regina este înmormântată alături de Prinţul Philip, de sora ei, Prinţesa Margaret, şi de părinţii ei;21.00 – Regele Charles a participat la o ceremonie privată de familie la Capela St. George de la Castelul Windsor.
Niciun oficial din Rusia nu a fost invitat la funeraliile reginei, Moscova susținând, prin vocea Mariei Zaharova, că acest lucru „este deosebit de blasfemiator pentru memoria Elisabetei a II” și „profund imoral”. Alte țări ce nu au primit invitații sunt Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistan. Printre cei 2.000 de participanți s-au aflat aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care preşedintele SUA, Joe Biden, împreună cu soţia, preşedintele francez, Emmanuel Macron, alături de soţia sa, Brigitte; împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako ai Japoniei; prinţul Albert al II-lea de Monaco şi soţia sa, Charlene; regele Williem-Alexander şi regina Maxima ai Ţărilor de Jos; regele Philippe al Belgiei şi regele Harald al V-lea al Norvegiei; regina Margrethe a II-a a Danemarcei, precum şi regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia ai Spaniei, vicepreședintele chinez Wang Qishan și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.
De asemenea, au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, alături de soţia sa, precum şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi cu soţul său, Alexander Nixon.
Între primele ordine ale noului rege Charles al III-lea s-a numărat şi declararea zilei de 19 septembrie drept sărbătoare legală în Marea Britanie. Regina Elisabeta a II-a, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a încetat din viaţă la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.
Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a a fost şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamaţie regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.