Norvegienii par deciși să rezolve odată pentru totdeauna problema dioxidului de carbon. Pentru asta, au luat decizia de a construi un uriaș depozit subteran în care vor pompa dioxidul de carbon lichefiat care rezultă în urma activităților industriale din Europa, potrivit Hotnews.
Asta se întâmplă pe insula Oygarden, iar depozitul se adresează nu doar companiilor din Norvegia, ci și tuturor companiilor interesate să reducă astfel nivelul de poluare. Ideea nu este chiar una nouă.
Există deja câteva zeci de astfel de depozite peste tot pe planetă și numai rentabile nu au fost până acum. Spre exemplu, americanii tocmai au închis o inițiativă similară, la Petra Nova, în Texas, pe motiv că nu era rentabilă. Norvegienii au încheiat deja contracte cu Olanda, Germania și Belgia pentru a construi conducte care să direcționeze dioxidul de carbon lichefiat către ei.
Apoi, îl vor pompa la 2.600 de metri sub nivelul mării, estimând că se va ajunge la circa 6 milioane de tone pe an. Având în vedere că numai UE emite vreo 3,7 miliarde de tone anual, inițiativa norvegienilor nu pare decât o picătură într-un ocean.
Dar asta e doar începutul. Faimoasa organizație Greenpeace deja s-a opus proiectului și susține că, de fapt, astfel de acțiuni nu fac decât să încurajeze folosirea combustibililor fosili. Ecologiștii susțin că, în loc să se investească peste 1,7 miliarde euro în acest gen de ”cimitire”, mai bine s-ar investi în dezvoltarea tehnologiilor eco.