Aceasta a fost tema ultimei vizite în teren a elevilor de la Școala Generală Buciumeni, din judeţul Dâmboviţa, care au vizitat Parcul Natural Bucegi.
Evenimentul este inclus în proiectului Erasmus Plus, KA220, Education for Sustainable Development, în care Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi este partener.
Iar la întrebarea „Cum parcurgem un traseu în siguranţă şi ce facem dacă întâmpinăm probleme?”, elevii au primit răspuns de la angajaţi ai administraţíei parcului şi de la la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița.
În acest context, potrivit unei postări pe Facebook a Romsilva- Administraţia Parcului Natural Bucegi, «salvamontiştii le-au arătat elevilor cum se alege itinerarul, ce trebuie să conțină un rucsac de călătorie pe munte, ce echipament este necesar, ce să facă în caz de intemperii, unde să apeleze dacă întâmpină dificultăți și cum să scape de ele dacă nu pot primi ajutor. Iar ca bonus, pentru că au fost ascultători, aceştia le-au arătat și o parte din echipamentele pe care salvamontiștii le folosesc la intervenții, precum și câteva tehnici de prim ajutor. După lecția primită de la salvatorii montani, elevii, însoțiți din nou de Valentin Bălan, ranger la administrația Parcului Natural Bucegi, au parcurs un traseu de dificultate medie (Padina-Șaua Strunga) pentru a vedea cum arată un refugiu turistic și care este rolul lui, cum sunt marcate și amenajate traseele turistice, care este semnificația semnelor turistice și cum să se orienteze după o hartă turistică.
Merișoarele și afinele delicioase nu au lipsit nici de data aceasta. Şi cum niciodată piticii nu merg acasă cu mâna goală atunci când «ne calcă pragul», au primit de la colegii noștri hărți turistice pe care să le folosească atunci când merg în drumeții”.
(Foto: Romsilva, Administraţia ­Parcului Natural Bucegi)