V. Stoica

Institutul Național al Patrimoniului vine cu noutăți din Programul Național de Restaurare! După o serie de licitații anulate, terasele Castelului Regal Peleș urmează a fi restaurate! Potrivit reprezentanților institutului, elaborarea documentației tehnico-economice pentru restaurarea și conservarea teraselor Castelului Peleș intră în linie dreaptă odată cu semnarea contractului de prestări servicii de proiectare, faza D.A.L.I., ce se va derula pe o perioadă de maximum 12 luni.
Prin această documentație, Institutul Național al Patrimoniului urmărește punerea în valoare a teraselor fostei reședințe regale de vară de la Sinaia, realizate de arhitecții Karel Líman și André Lecomte du Noüy în perioada 1890-1910. Serviciile de proiectare contractate se vor realiza prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului, cu fonduri asigurate de Ministerul Culturii.
Potrivit temei de proiectare, inițierea lucrărilor de construcție a teraselor de la Castelul Peleș a avut loc între anii 1890 și 1910, adică la șapte ani după inaugurarea din 1883. Astfel, în acea perioadă „se elimină o fostă grădină interioară a castelului, iar în locul său se amenajează „Terasa Busturilor” şi se creează o suită de terase în partea de răsărit a Peleşului, terase care vor îngloba şi vechiul rond de întoarcere a trăsurilor. Nu se va realiza însă o legătură vizibilă cu terasamentul din faţa castelului, spațiu amenajat încă din anii 1880. Concomitent cu realizarea teraselor de est se vor demara şi lucrările de construcţie pentru mai multe terase în părțile de nord şi nord vest ale castelului. Între 1910 şi 1914 se încep lucrări de construcție a unor terase în fața castelului, renunţându-se la vechile amenajări. Pentru a se observa mai bine reşedinţa regală se mai realizează încă o terasă în colțul de sud-est. În anii 1950, arhitectul Jean Ernest propune mai multe intervenții de consolidare a teraselor, în mod particular a celor din nordul reşedinței”, după cum se arată în tema de proiectare realizată de Institutul Național al Patrimoniului. Astfel că, în timp, s-a ajuns la un număr de 13 terase, printre care se află și terasa cu fântâna lui Adonis, dar și terasa cu busturi, care sunt vizate acum de proiectul de consolidare și restaurare.
Ansamblul Castelului Peleș cuprinde monumentele istorice Castelul Peleş, Castelul Pelișor, Castelul Foişor (Casa de vânătoare); Vila Economat (locuințe personal); Uzina electrică, fosta moară a Mănăstirii Sinaia; Complexul „Casa Ceramicii”, azi Hotel „Bastion”; Complexul „Stăvilar”; Vila Cavalerilor (Casa de oaspeţi); Vila Șipot (dependinţe personal); Vila Casa Veche; Vila Casa Nouă; Vilele A, B, C (Reşedinţa corpului de gardă) și Parcul ansamblului Castelului Peleș.