Eurodeputaţi români au ridicat din nou problema aderării României la spaţiul Schengen, cu prilejul dezbaterii pe marginea discursului privind starea Uniunii al Ursulei von der Leyen de miercuri, din plenul Parlamentului European, potrivit Agerpres.
Eurodeputata Rovana Plumb i-a spus preşedintei Comisiei Europene (CE) că „Uniunea este incompletă”.
„Aţi declarat că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la Schengen. Avem nevoie de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Iar eu vă spun că România în fiecare zi aplică criteriile Schengen pentru apărarea frontierelor estice ale UE. Vă rog ca toate aceste declaraţii să fie transformate în realitate, astfel încât România să fie în Schengen, alături de Bulgaria şi Croaţia”, a pledat eurodeputata PSD.
Subiectul a fost abordat tangenţial şi de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan. „Am extins NATO pentru că Finlanda şi Suedia au dorit să adere şi pentru că îndeplinesc criteriile. Ar trebui să facem acelaşi lucru pentru spaţiul Schengen”, a pledat el. „De mulţi ani, România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile. Iar acum le îndeplineşte şi Croaţia. Noi, în Parlament, avem o poziţie clară. Comisia are o poziţie clară. Vom fi uniţi în a face presiuni asupra Consiliului în a face acest lucru, deoarece extinderea spaţiului Schengen înseamnă mai multă securitate pentru noi toţi”, a spus vicepreşedintele grupului PPE din PE.
Pledoaria cea mai pasionată a făcut-o însă eurodeputatul PNL Rareş Bogdan.
„Vin în faţa dvs ca reprezentant al uneia dintre ţările cele mai ataşate valorilor şi familiei europene. Din solidaritate şi spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii şi sirienii fugiţi de război. În numele solidarităţii, camioanele şi trenurile încărcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în ţările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele şi trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean. În numele solidarităţii, România înţelege şi acceptă că ţările care au energie mai multă să reducă din consum şi să dea şi celor care au mai puţină”, a spus Bogdan în discursul său.
Tot în numele solidarităţii, a afirmat el, „România cere însă ceea ce i se cuvine, aderarea la Schengen”.
„După 11 ani nedrepţi de aşteptare, care este starea reală a UE? Cu state care stau în lojă şi state care stau la uşă? România îndeplineşte toate condiţiile, şi-a securizat frontierele pe banii ei, şi nu cu companii româneşti. Unde e solidaritatea?”, a întrebat el retoric.
„Există riscul ca în România să crească numărul populiştilor şi extremiştilor exact din acest motiv. Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputaţi să fie eurosceptici? Cine vrea ca încă un popor european să renunţe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia? Poporul român nu solicită favoruri, ci un statut demn şi legitim, într-o Europă la a cărei stabilitate şi continuitate contribuie în fiecare zi. Vrem dreptate pentru România, vrem în Schengen. Este dreptul nostru, doamnă preşedintă”, a mai spus Rareş Bogdan.
Eurodeputaţii român nu au primit la dezbaterea de miercuri un răspuns din partea Ursulei von der Leyen, dar Comisia Europeană a afirmat în repetate rânduri în ultimii ani că susţine aderarea României la Schengen.